Nečasova vláda ministerstva zruší, ale až pro tu příští

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 11. 2012 17:40
Sloučen by mohl být průmysl a doprava, školství a kultura, životní prostředí a zemědělství
Zbyněk Stanjura.
Zbyněk Stanjura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a dalších šest spojit do tří - a to ještě do konce volebního období. I to je možný scénář vládních úspor, o kterých teď koalice začala jednat.

"Jsme teprve na začátku," připouští ale koaliční vyjednavač za ODS a předseda jejího poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Podle něj se uvažuje o sloučení resortů průmyslu a dopravy v jedno ministerstvo hospodářství, možné je spojení kultury a školství a konečně zemědělství a životního prostředí.

Tyto úvahy se ale objevovaly i dřív a není jisté, že tento plán nakonec přijme koalice za svůj a že ho skutečně dotáhne do finále. Budoucí vládě by tak současná koalice zanechala kabinet zbavený o čtyři ministerská křesla.

O změnách ve vládě začala mluvit hlavně ODS na svém podzimním kongresu pod dojmem volebního debaklu v krajských a senátních volbách. A je zřejmé, jak vyplývá i z rozhovoru se Zbyňkem Stanjurou, že například u živnostníků chce před příštími volbami bodovat heslem "zjednodušení byrokracie".

"Když zrušíme agendy, budeme mít i méně úřadů," říká Stanjura a dodává: "Jestli chceme sestavit smysluplný rozpočet, tak budeme muset šetřit na provozu státu."

A.cz: Říkáte, že snížíte počet úřadů. Ale třeba ministr pro místní rozvoj upozorňuje, že zrušení jeho ministerstva si vyžádá vznik dvou nových úřadů...

To je přesně argumentace kteréhokoliv úřadu. Je složité říct: zrušíme ministerstva k 1. lednu 2014, když by tak některá strana přišla o jedno, dvě, tři křesla pět měsíců před volbami. Myslím, že je rozumné navrhnout zrušení nebo sloučení úřadů ke konci volebního období. Takže bychom se mohli shodnout na rušení nebo slučování ministerstev k 1. červenci 2014.

A.cz: Jde jen o ministerstvo pro místní rozvoj?

Ne. Myslím, že by bylo rozumné sloučit i resort průmyslu a dopravy v ministerstvo hospodářství.

Kamil Jankovský. Právě jeho ministerstvo se má rušit.
Kamil Jankovský. Právě jeho ministerstvo se má rušit. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Mluvilo se i o školství a kultuře. To také připadá v úvahu?

Myslím si, že ano. Je to určitě věc k debatě. Nebo i životní prostředí a zemědělství. Ale nejde jen o ministerstva, ale i o organizace založené ministerstvy - těch je taky neuvěřitelné množství.

A.cz: Skutečně myslíte, že se to podaří v roce 2014?

Ano. Bude muset, jestli chceme sestavit smysluplný rozpočet, tak budeme muset šetřit na provozu státu.

A.cz: Jak daleko je jednání o programu vlády na rok a půl?

Jsme na začátku. Prvním krokem bude důkladná revize toho, co se už povedlo. U zbytku si musíme říct, zda máme sílu to ještě prosadit. A třetí etapa bude nějaké případné doplnění. Ale neměla by se přepisovat celá koaliční smlouva.

A.cz: Myslíte, že to stihnete do Vánoc?

Takřka určitě.

Téma ODS: Chceme ulevit živnostníkům

A.cz: O svých prioritách mluví hlavně LIDEM: protikorupční strategie a závazek nezvyšovat až do konce funkčního období daně. Co priority ODS?

Připadá mi, že minimálně to druhé je jakoby z našeho kongresu. Na tom nebude žádný spor, to jsme schopni domluvit v koalici za minutu.

My budeme mít dvě priority: podporu hospodářského růstu, hlavně zjednodušování podmínek pro podnikání, a snižování nákladů státu a veřejné správy jako celku. To znamená podívat se na ty povinnosti živnostníků, to musí jednotlivá ministerstva, a škrtat bez náhrady. Nebo třeba jasné, co všechno chce po živnostnících Český statistický úřad, na to se taky musíme podívat.

A.cz: Stihnete to za rok a půl?

Myslím, že mnohé věci se dají stihnout k 30. 6. příštího roku, zejména co se týče rušení agend.

A.cz: Proč to ale koalice neprosazovala už dřív?

Myslím, že to prosazovala, ale nebyla to úplná priorita. Nebo ta ministerstva se s tím neumí vypořádat. Ale v době elektronizace neustále roste administrativní náročnost - to mi přijde úsměvné.

Jako příklad drobností, které uleví, a na které bychom se měli soustředit: neustále se mluví, že firmy neukládají řadu dat na obchodní rejstřík. Ale stát ta data už má na finančních úřadech. Takže proč si stát ta data nepředá?

 

Právě se děje

Další zprávy