Koalice řeší, co dál. Rekonstrukci vlády K9 přeskočila

Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
1. 6. 2011 18:50
Jednání lídrů by se nemělo zaseknout na zdravotnictví, VV uspokojila Hegerova analýza
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klíčová koaliční schůzka ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se zasekla hned na začátku. Politici se nemohli shodnout na programu, nakonec nevyřešili ani případné změny ve vládě.

Bezproblémové by naopak mělo být téma zdravotní reformy. Věci veřejné jsou totiž podle všeho spokojeny s analýzou, kterou požadovaly po ministru Leoši Hegerovi (TOP 09) a o které už deník Aktuálně.cz informoval.

"Je to zajímavý, obsáhlý materiál. Vadí mi ale, že to dostáváme tři, čtyři hodiny před jednáním K9," komentovala první místopředsedkyně VV Karolína Peake poté, co se VV radily ještě před jednáním koaliční "devítky".

Právě na reformě zdravotnictví se koalice minulý týden neshodla. VV odmítly Hegerův nápad, aby si pacienti sami platili veškeré zubní plomby, a poté i požadavek ODS a TOP 09, aby se tedy všichni zavázali, že se spoluúčast pacienta na placení zdravotní péče bude každoročně zvyšovat.

"Důstojné zastoupení ve vládě"

Podle předpokladu tak problematickým bodem zůstává požadavek VV, aby strana měla "důstojné zastoupení ve vládě" poté, co při poslední vládní krizi přišly o křesla ministra dopravy a vnitra.

Po několikahodinovém jednání ovšem téma obsazení ministerstev vyjednavači přerušili s tím, že budou pokračovat ve čtvrtek. Místo toho se pustili do zdravotnictví.

"První, co musíme vyřešit, jsou personálie. O zdravotnictví jsme ochotni jednat," tvrdila Peake ještě před jednáním K9.

Víkendová volební konference Věcí veřejných totiž zavázala vyjednavače za VV, aby znovu usilovali o čtyři vládní křesla, která "véčkům" přiznává koaliční smlouva. Podle informací z okolí vedení VV by se ale nakonec strana mohla spokojit i s menším počtem křesel, pokud by náhradou za to dostala vedení některých dalších sněmovních výborů.

"Očekáváme, že pan premiér nám něco nabídne a my se budeme vymezovat vůči těmto nabídkám," řekl Aktuálně.cz už v úterý hlavní vyjednavač VV Vít Bárta.

Peake do vlády?

Už delší dobu se spekuluje o možném vstupu Karolíny Peake do vlády. Buď na post vicepremiérky pro boj s korupcí, na který rezignoval předseda VV Radek John, nebo jako ministryně spravedlnosti. Tento post ale zatím nechtěla pustit ODS.

V tuto chvíli naopak určitě není na pořadu dne návrat vyjednavače VV Víta Bárty na ministerský post. Předseda "véček" Radek John prohlásil, že Bártovo očištění například od podezření, že budoval stranu proto, aby pronikl k veřejným zakázkám, "není záležitost týdne".

Ostatně ani sám Vít Bárta s tím teď nepočítá: "V žádném případě o něčem takovém ani neuvažuji," řekl.

Ve hře je dál i menšinová vláda ODS a TOP 09, kterou Věci veřejné nabízely už dřív. Zbylí koaliční partneři to ale odmítali kvůli obavám, že by pak byli ještě více závislí na libovůli VV.

K tomu, aby Věci veřejné už ve vládě nebyly, ostatně vyzval své spolustraníky i bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Ve středu se k němu přidal i další Středočech v ODS, ministr zemědělství Ivan Fuksa, když označil VV za "sektu".

"Měli by ještě víc moci, než mají teď," povzdechl si nedávno jeden z vyjednavačů z řad zbylých dvou stran.

Zdravotnictví na druhém místě

Analýza, kterou na středeční jednání připravil ministr zdravotnictví a o níž už Aktuálně.cz informovalo, tvrdí, že spoluúčast českého pacienta - tedy to, co si platí sám - je pod průměrem zemí EU.

Podle ministerstva se český pacient přímo podílí na financování zdravotní péče 17 procenty, přičemž z toho téměř čtvrtinu - 22 procent - tvoří doplatky za léky a dalších 12 procent jsou regulační poplatky. Celých 66 procent dělají dobrovolné výdaje na vitamíny nebo farmaceutické "doplňky stravy".

Nucená spoluúčast se tedy pohybuje kolem 8 procent.

"V Evropě je to kolem 24 procent," zdůvodňuje vyjednavač TOP 09 Petr Gazdík, proč chce jeho strana zvyšovat přímé platby pacienta.

Sněmovnou proplouvá i nedohodnuté

Mezitím sněmovní zdravotní výbor ve středu doporučil poslancům schválit všechny návrhy ministra Hegera na změny ve zdravotním zákoně, včetně těch, na kterých se koalice ještě neshodla.

Zástupci ODS a TOP 09 ve zdravotním výboru tak zvedli ruku například pro to, aby se regulační poplatek platil jen 30 korun za celý recept. Souhlasili i s tím, aby pojišťovny už nehradily léky do 50 korun. Výbor doporučuje schválit také to, aby si pacienti platili amalgámové plomby.

Přesně na tomto bodu přitom koaliční jednání minulý týden ztroskotalo.

Poslanci VV ostatně ve středu na zasedání výboru nebyli. Proti návrhu je však i opozice. "Nechceme, aby se zdravotnictví rozdělovalo na péči pro bohaté a chudé," prohlásil místopředseda sněmovního výboru a poslanec ČSSD Jaroslav Krákora.

Všemi návrhy, které už minulý týden projednala K9, chce Heger v příštím roce ušetřit až deset miliard korun. Až na placení za amalgámové plomby jsou všechny změny součástí koaliční smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy