Známe analýzu na K9: Pacienti musí připlácet víc

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 6. 2011 6:40
Skutečné výdaje českého pacienta jsou malé, tvrdí ministerstvo zdravotnictví
Uspokojí VV Hegerova analýza?
Uspokojí VV Hegerova analýza? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo zdravotnictví už má připravenou analýzu na středeční koaliční jednání, kterou požadovali zástupci Věcí veřejných.

Její závěr je, stručně řečeno, následující: skutečná finanční spoluúčast českého pacienta je jen 8 až 9 procent, zatímco průměr v zemích Evropské unie se pohybuje kolem 20 až 24 procent.

Právě na spoluúčasti pacienta se minulý týden koaliční vyjednavači zasekli natolik, že premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil, že pokud koalice nenajde shodu tuto středu, budou muset VV kvůli obstrukcím odejít z vlády.

Tato možnost ostatně stále visí ve vzduchu.

"Možná ve středu už ani na personálie kolem obměny vlády nedojde," řekl už o víkendu vlivný člen Věcí veřejných. VV teď poté, co ztratily při poslední vládní krizi ministerstva vnitra a dopravy, žádají "důstojné zastoupení ve vládě", tedy rekonstrukci Nečasova kabinetu.

"My teď očekáváme ekonomickou analýzu a formulování cílů zdravotní reformy, jinak by to bylo tragické," říká hlavní vyjednavač VV Vít Bárta.

MZ: Český pacient připlácí málo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už analýzu toho, kolik peněz musí český pacient vydat ve zdravotním systému mimo své zdravotní pojištění, má.

"Je to exaktní analýza na základě dat ČSÚ, Eurostatu a OECD, která ukazuje, že spoluúčast českých pacientů je ve srovnání s ostatními státy nízká. Navíc její značnou část tvoří dobrovolné výdaje. Prostor pro zvýšení spoluúčasti tak určitě je," řekl na dotaz Aktuálně.cz ředitel ministrova kabinetu Jan Růžička.

Ministerstvo ve své analýze tvrdí, že český pacient se přímo podílí na financování zdravotní péče 17 procenty.

Z této finanční spoluúčasti téměř čtvrtinu - 22 procent - tvoří doplatky za léky. Dalších 12 procent jsou regulační poplatky. A celých 66 procent dělají dobrovolné výdaje na vitamíny nebo farmaceutické "doplňky stravy".

"Skutečná nucená spoluúčast se tak pohybuje na úrovni nějakých 8 procent," uvádí Růžička.

VV: Musí se víc ušetřit

"Pro nás vypadá spoluúčast takto: potřeby zdravotnictví minus možné úspory - a z toho nám vyjde takzvaný nadstandard," upřesňuje za VV Vít Bárta.

Podle informací Aktuálně.cz dostaly VV minulý týden na výběr: buď podpořit návrh, aby si plomby platili celé všichni pacienti, nebo se zavázat, že každý rok bude po určitou dobu růst spoluúčast pacienta o 2 procenta ročně. Ani jedna varianta nebyla minulý týden průchozí.

"Zcela souhlasíme, že se musí zdravotní systém otevřít nadstandardu, otázka je, o kolik a kde se dá ušetřit," říká Bárta. Zda tedy Hegerova analýza koaliční partnery uspokojí, je otázkou.

VV počkají na nabídky premiéra

Teprve pokud se koalice shodne na zdravotní reformě, začne dohadování o personáliích. Stávající koaliční smlouva přiznává Věcem veřejným čtyři vládní křesla, momentálně mají dvě: resort školství a ministerstvo pro místní rozvoj.

Ještě o víkendu se mluvilo o požadavku čtyř křesel, jako o kandidátech pak např. o Karolíně Peake.

"Očekáváme, že nám pan premiér něco nabídne. Je tam celá škála variant a v ruce je má on," prohlašuje Vít Bárta. "My se budeme spíš vymezovat vůči jeho nabídkám."

Konference VV zavázala vyjednavače, aby se snažili získat čtyři křesla. Podle informací blízkých vedení VV by to ale mohlo být i méně, pokud by strana místo toho získala kontrolu nad více výbory ve sněmovně.

Uvnitř VV je stále živá myšlenka odejít z vlády a podporovat kabinet jen ODS a TOP 09. Na víkendové konferenci VV se objevil i nápad, že by si "véčka" přímo vymínila v koaliční smlouvě právo hlasovat o některých zákonech s opozicí. To je ale podle prvních reakcí pro koaliční partnery nepřijatelné.

"To už by byly férovější předčasné volby," prohlásil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík, téměř stejných slov použil i první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy