Klaus nepodepsal další zákon, nyní o ochraně ovzduší

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 7. 2011 14:18
Experti upozorňují, že prezident se tím pohybuje za hranou ústavy
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus kritizuje novelu, která zavádí certifikáty pro pěstitele a prodejce biopaliv a stejně jako v případě takzvané malé důchodové reformy pod ni nepřipojí svůj podpis.

Nelíbí se mu povinnost přimíchávat biosložky do pohonných hmot.

Zákon o ochraně ovzduší ale jako celek Klaus nevetoval, takže bude platit.

Novela počítá s tím, že prodejci pohonných hmot, distributoři biopaliv i pěstitelé se budou muset prokazovat certifikátem, že při výrobě a dopravě biosložky byla splněna kritéria udržitelnosti.

Podle nich při použití prodávaného paliva musí vzniknout méně oxidu uhličitého než spalováním nafty a benzinu, i když se započítají emise uvolněné do ovzduší při výrobě a distribuci paliv. Zavedení nového systému požaduje Evropská unie. Certifikáty budou vydávány s platností na jeden rok.

Klaus dlouhodobě kritizuje přimíchávání biosložky do pohonných hmot.

Infobox

  • Podíl biosložky přidávané do pohonných hmot činí v Česku od loňského léta u benzinu 4,1 procenta a u motorové nafty šest procent.
  • Přimíchávání má pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv.
  • Do roku 2020 má podíl složek z obnovitelných zdrojů v pohonných hmotách vzrůst na minimálně deset procent.

"Obávám se, že další a další regulace Evropské unie, které jsme nuceni přejímat do našeho právního řádu, představují jen opětovnou chybnou reakci na původní chybné rozhodnutí, které podle mého názoru vyžaduje zásadní diskusi a jeho přehodnocení," uvedl v dopise, který adresoval předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové.

Prezident nicméně zákon sněmovně nevrátil, pouze informoval o tom, že se rozhodl ponechat ho bez svého podpisu.

V tomto týdnu jde již o druhý zákon, ke kterému se Klaus takto postavil. Podle ústavy má prezident právo sněmovně zákon do 15 dnů vrátit. Pokud tak neučiní, začne platit.

Novela zákona o ochraně ovzduší podle prezidenta kvůli novým finančním nákladům negativně postihne podnikatele v dopravě, ale i další občany. Kvůli administrativní náročnosti a nižšímu výnosu spotřební daně prý více zatíží i státní rozpočet.

Podle Klause by se měla začít vést vážná diskuse o tom, co povinné přimíchávání biosložek do paliv přináší a jaká má rizika.

Náklady na provoz jednoho vozu stoupnou kvůli novému opatření podle propočtů ministerstva životního prostředí o 300 korun ročně, autodopravci připlatí statisíce. Profitovat by měli z nové úpravy zemědělci, protože jako dodavatelé místních surovin budou mít v hodnocení výhodu před dovozci ze vzdálenějších zemí.

Experti: Klaus postupuje mimoústavně

Podle experta na ústavní právo Jana Kysely z ústavy jasně vyplývá, že prezident má povinnost na konci legislativního procesu přijatý zákon podepsat.

Problém podle něj ale je, že Klaus i jeho předchůdce Václav Havel tuto "ověřovací funkci" začali zaměňovat za vyjádření svého postoje k zákonům.

"Podpis není výrazem souhlasu, nebo nesouhlasu, ale je v podstatě notářským ověřením zákonodárného procesu," řekl.

Stejný názor má i děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch. "Je to postup, který je mimoústavní. V tomto smyslu není vhodný, protože ukazuje na to, že prezident republiky nectí plně ústavu," uvedl.

Také podle něj není smyslem podpisu vyjadřovat názory prezidenta republiky, od toho prý slouží veto. Podpis má být pouze kontrolou toho, že legislativní proces byl v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy