Klaus: Lidé chtěli změnu, naši hejtmani to odnesli

Simona Holecová, Kateřina Eliášová
20. 10. 2008 15:35
Jde o vůbec první komentář prezidenta k povolební situaci
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident republiky Václav Klaus se vůbec poprvé od sobotního debaklu vládních stran v krajských volbách vyjádřil k situaci. Přičemž - kdo čekal kritiku občanských demokratů a výzvy, aby vláda přehodnotila své setrvání, nedočkal se.

Před čtyřmi lety, kdy vládla ČSSD a v krajských volbách ji na hlavu porazili občanští demokraté, přitom z úst Václava Klause podobné výzvy zazněly. "Jestli ode mě očekáváte nějaké radikální sdělení, budete zklamáni," řekla hlava státu.

Následně Klaus přečetl čtyři poznámky, které si k volbám připravil, a dopředu odmítl odpovídat na doplňující otázky novinářů.

Prezident nejprve označil volby za svobodné a regulérní. "Přinesly výsledek, o kterém si můžeme myslet cokoli, ale je to výsledek, který určitě není náhodný a přinesl jasný signál všem, kteří o takovéto signály stojí."

Prezident zdůraznil, že voliči promluvili: "A já chci dodat jenom to, že doufám, že jim politici naslouchali."

Jedním ze vzkazů z těchto voleb je podle prezidenta sdělení, že si voliči přáli změnu. "To je důležitý závěr. Mám však trochu špatný pocit z toho, že se obětí tohoto přání stáli právě naši hejtmani. Tedy politici, kteří se podle většinových soudů osvědčili."

Václav Klaus dodal, že volby ještě neskončily, a proto nemá smysl dělat celkový účet. V pátek se ve dvě hodiny odpoledne otevřou volební místnosti a začne druhé kolo doplňujících voleb do Senátu. 

Politolog: Za prohru může podle Klause vedení ODS

Podle politiloga Jana Kubáčka Klaus naznačil, co si o fatální prohře ODS myslí. Řekl to podle něj ale velmi neutrálně.

"Říká, že lidi chtějí změnu a lituje hejtmanů. Tím de facto říká, kdo může za prohrané volby. Hejtmani to podle něj nejsou, takže za viníky prezident nepřímo označil vedení ODS," myslí si Kubáček.

Už v sobotu večer se jednotliví členové ODS přeli o to, zda je za prohrou strany špatná práce hejtmanů či špiček ODS.

"Klaus před rokem a půl říkal, že reformy jsou potřeba a že je Mirek Topolánek vede správným směrem. Teď říká, že hlas lidu, který odmítl reformy je legitimní," říká politolog.

Kubáček přemýšlel i o další Klausově větě, že výsledek přinesl jasný signál všem, kteří o takovéto signály stojí.

"Zasahuje tak nepřímo dovnitř ODS i koaliční vlády," myslí si Kubáček. Signál byl podle něj určen levicově smýšlejícím politikům, zejména ve Straně zelených a u lidovců. "Lidé svým hlasováním ukázali, že si přejí řešit více sociální témata a to se u těch stran určitě projeví. Tyto malé strany by se měly vnitřně připravit na možnou spolupráci se sociální demokracií," interpretoval prezidentova slova Jan Kubáček.

Hejtmani: Klausova slova potěšila du duši

Hejtmany, kteří dorazili na večerní jednání výkonné rady ODS, Klausova slova potešila.

"Vyjádření pana prezidenta je milé, potěší to na duši," reagoval na prezidentův projev hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Jeho kolega z Libereckého kraje Petr Skokan nadto řekl, že ocenil Klausovo pozvání na Hrad ještě před volbami.

"Oceňuji, že nás pozval a poděkoval za naši práci," řekl.

Hejtmani navíc okomentovali volební porážku. Řada z nich volá po změně vedení ODS, které je podle nich na vině. 

Jak dopadly volby a co následovalo? Vše o volbách s přívlastkem oranžové naleznete na jednom místě zde

 

 

Právě se děje

Další zprávy