Julínek lidovce pro reformu nezískal, také Zelení proti

Petr Holub
14. 3. 2008 10:01
VZP v první fázi státní, další pojišťovny nikoli
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - KDU-ČSL nesouhlasí se současnou podobou reformy zdravotnictví. A nic na tom nemění ani další kolo jednání s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, které zabralo čtyři hodiny.

"Kdyby Julínkem navržený systém zvlčil, nebude páky, jak ho donutit, aby sloužil pacientům," popsal hlavní námitku předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa.

Proto lidovci doporučují, aby se odložilo jednání vlády o věcných záměrech reformních zákonů, které jsou na programu v pondělí. Ke kritice se zřejmě přidají Zelení, kterým se nelíbí, jak chce Julínek v rámci reformy změnit fakultní nemocnice.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Lidovci Julínkovi nevěří. Bojí se privatizace nemocnic

VZP státní, ostatní nikoli

Lidovcům nejvíc vadí nejasnosti, které provázejí Julínkův záměr převést zdravotní pojišťovny a fakultní nemocnice na akciové společnosti.

Julínek v rozhovoru s lidovci prozradil, že v první fázi zůstane největší pojišťovna - VZP - státní, ostatní by stát prodal.

"Několik věcí jsme si vyjasnili, zůstal však jeden fatální rozpor. Nejsme ochotni a připraveni podpořit reformu bez znalosti zákona, který má transformovat pojišťovny," řekl Severa.

Naráží tím na skutečnost, že Julínek sice připravil sedm zákonů, které popisují, jak by měl systém po reformě fungovat, zatím však nevysvětlil, jak reforma proběhne. Protože není jasné, jak budou pojišťovny převedeny na akciové společnosti, ani komu budou patřit, neexistuje podle lidovců záruka, že budou skutečně sloužit občanům a že nebudou dávat přednost zisku svých nových majitelů či manažerů.

Sám ministr po schůzce slíbil, že do týdne partnerům přinese návrh transformačního zákona, v němž jasně definuje, jak se bude reformovat.

Foto: Reuters
Nepřehlédněte:
Fakultní nemocnice: Většina už se chystá na privatizaci
Profesor Pafko: Bojím se skutečné privatizace nemocnic
Univerzita: K Julínkově reformě máme alternativu

Nejde to najednou

Sporným bodem jsou i univerzitní nemocnice. "Žádáme garance a pojistky, aby nemohlo dojít k jejich privatizaci," zdůraznil Severa.

U soukromého majitele není záruka, že nemocnice splní své hlavní úkoly, kterými jsou nabídka nákladných zdravotních služeb a výchova nových mediků.

S tím Julínek souhlasil. Hodlá garantovat, že univerzitní nemocnice nebudou privatizovány.

Lidovci ovšem chtějí zabránit i tomu, aby stát mohl fakultní nemocnice pronajímat

Julínek by měl rovněž předložit jízdní řád, podle kterého by se měla reforma postupně uskutečňovat.

Experti KDU-ČSL doporučují, aby se nejdříve vytvořil státní úřad pro dohled nad pojišťovnami, pak by bylo možné transformovat pojišťovny a nakonec převádět fakultní nemocnice do nové podoby. Při takovém scénáři je ovšem pravděpodobné, že by transformaci fakultních nemocnic prováděla až příští vláda.

Experti lidovců netajili, že pochybují o smyslu reformy. "Novinkou má být například možnost doplácet za lepší zdravotní péči. Jenže to je podle rozsudku Ústavního soudu možné už od roku 2003," upozornil jeden z nich, Josef Janeček.

Ten doporučuje, aby se ministr namísto psaní nových zákonů věnoval dohledu nad tím, aby se dodržovaly už platné normy.

Zelení mezi univerzitami a Julínkem

Další jednání s nejistým koncem čeká ministra Julínka v pátek. Měl by přesvědčit ministra školství Ondřeje Lišku, aby vzal zpátky své námitky proti zákonu o univerzitních nemocnicích.

Foto: Ondřej Besperát
Více o námitkách zelených:
Změny v nemocnicích: Liška mění Julínkovy plány
Zelení se postavili proti prodeji fakultních nemocnic

Liška hájí stanovisko univerzit, které odmítají vznik akciových společností. Rektoři by na akciovky přistoupili pouze v tom případě, kdyby mohli kontrolovat většinu akcií. Julínek ale zatím nechce ustoupit od své představy, podle níž bude většinu akcií držet stát, který je navíc může kdykoli prodat.

Pokud se v pátek oba ministři nedohodnou, může se stát, že v pondělí při jednání vlády bude proti Julínkově ODS stát jednotná fronta zelených a lidoveckých ministrů. 

Foto: Ludvík Hradilek
Přečtěte si analýzu:
Julínek z reformy sleví, jen když ho přesvědčí
 

Právě se děje

Další zprávy