Změny v nemocnicích: Liška mění Julínkovy plány

Petr Holub
28. 2. 2008 11:20
Chce hlavně posílit pozici univerzit
Ministr školství.
Ministr školství. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr školsví Ondřej Liška chce změnit další části reformy, kterou připravil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Liška se snaží posílit roli univerzit v plánovaných univerzitních nemocnicích, na nichž Julínkova druhá etapa reforem staví. 

Liška uvedl, že s Julínkem našlli cestu ke kompromisu, jak by měly univerzitní nemocnice fungovat.

"Jedna z mých výhrad směřuje k tomu, že majetkový podíl, resp. balík akcií, které by měly univerzity dostat po převodu nemocnic na akciové společnosti, je navrhován na 34 procent. To sice dává univerzitám velkou odpovědnost za správu, ale nikoliv dostatečný vliv, aby mohly ovlivňovat, jak se v nemocnicích bude vzdělávat," uvedl ministr školství v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A: Ministr Julínek připustil, že vaše výhrady jsou oprávněné?

Ujasnili jsme si, že univerzity i ministerstvo školství podporují reformu, shodli jsme se, že se současnými fakultními nemocnicemi je třeba něco udělat, ale navržený zákon nadále skrývá  poměrně velká rizika pro univerzity.

Model akciové společnosti není podle našeho názoru jediný možný. Respektujeme, že ho ministerstvo zdravotnictví zvolilo, ale potom je třeba pokrýt rizika. V případě akciové společnosti se univerzity obávají, a podle mě právem, že stát bude s rozhodující dvoutřetinovou částí majetku nakládat podle své libovůle, a může tak ohrozit výuku v nemocnici.

Dohodli jsme se na dílčím řešení. Obchodovat s majetkem, ať patří univerzitě anebo státu, by nemělo být možné bez toho, aniž by s tím souhlasil druhý akcionář. Kdyby s tím univerzita nesouhlasila, pak by nehrozilo rozmělnění státního balíku mezi víc účastníků.

A: Legislativní rada vlády navrhla posílit univerzity tím, že dostanou možnost své akcie prodat, pokud by kontrolu nad nemocnicí získal například nedůvěryhodný podnikatel. Vy jste tedy s kolegou Julínkem zvolili jiné řešení?

To, co řekla legislativní rada vlády, je samozřejmě možné. Ale v našem případě by se také univerzita mohla akcií zbavit jen se souhlasem státu. I to je vyrovnaný vztah, který dává záruky oběma partnerům. Pokud spoléhám na slova ministra Julínka, tak stát žádné privatizace nechystá a cílem reformy je zprůhlednit fungování nemocnic jako poskytovatelů zdravotní péče a zároveň prostoru pro vzdělávání.

V současné fázi, kdy se připravuje věcný návrh zákona, je třeba odpovědět na obavy univerzit a ministerstva školství, ale úplně konkrétní řešení vznikne, až se bude připravovat paragrafované znění zákona.

Prototyp neziskové nemocnice

A: Když bude splněna podmínka vzájemného souhlasu s prodejem, tak byste přistoupil na to, že fakultní nemocnice budou akciové společnosti a stát bude mít dvě třetiny akcií?

Za určitých a velmi precizně formulovaných podmínek by s tím bylo možné souhlasit.

Zároveň má vláda v programu slib, že schválí zákon o neziskových organizacích, které by měly právě být prototypem pro tyto situace. Pokud se s ministrem zdravotnictví dohodneme, že akciová společnost je za podmínek, které jsem uvedl výše, vlastně prototypem neziskové organizace, pak je možné na dohodu přistoupit.

A: Nemocniční akciová společnost by tedy nevytvářela zisk a fungovala by jako veřejná instituce?

Ano.

A: Pokud by pokračovala debata s ministrem Julínkem jako dosud, tak byste se nebál, že reforma ohrozí výchovu mladých lékařů?

Pokud najdeme řešení pro naše výhrady, pak by to nemělo hrozit. Vztah mezi nemocnicí a vzděláváním na její půdě je ostatně dnes řešen pomocí staré vyhlášky, která ani nezakládá nárok univerzity využívat nemocnic k výuce.

Debata s ministrem Julínkem mi dává dobrou naději, že k žádnému ohrožení výchovy mladých lékařů nedojde.

Alternativní plán je nešťastný

A: Ministr Julínek resp, jeho první náměstek Šnajdr má alternativní plán: pokud neprojde zákon o univerzitních nemocnicích, budou fakultní nemocnice převedeny na akciové společnosti podle zákona o velké privatizaci. To znamená mimo jiné připravit privatizační projekty. Hovořili jste o tom plánu s ministrem Julínkem?

Ten plán považuji za krajně nešťastný. Nehovořil jsem o něm, protože ho dnes nepovažuji za relevantní. Hovořili jsme výhradně o věcném návrhu zákona o univerzitních nemocnicích.

Až pokud by alternativní plán existoval v nějaké relevantní podobě, tak se k němu budu vyjadřovat, a to kriticky. Ale není na stole a neberu ho v úvahu. Snažím se přispět k navrhu zákona, který předložilo ministerstvo zdravotnictví a který míří na vládu. O žádných alternativách se nehodlám bavit.

A: Našli jste s Julínkem určitou shodu. Univerzitní nemocnice tedy nemusí být tématem koaliční debaty, která zřejmě nad zdravotnickou reformou proběhne?

Pro tak závažné reformy jako je ta zdravotnická je třeba soulad v koalici a ten balík je natolik objemný, že si v budoucnu zřejmě koaliční jednání vyžádá. Ale teď nejsme ve slepé uličce, aby to vyžadovalo jednání na nejvyší úrovni. Po debatě o univerzitních nemocnicích se mi zdá, že se dokážeme najít řešení i mezi resorty.

 

Právě se děje

Další zprávy