John: Za kupčení s hlasy voličů až na 3 roky do vězení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 1. 2011 14:27
Paragraf by měl vzniknout během jara, v té době se bude ve vládě otevírat trestní zákoník
Foto: Radek Nohl

Ústí nad Labem - Za nakupování hlasů voličů by mohly v budoucnu hrozit až tři roky vězení.

Ministr vnitra Radek John v pátek v Ústí nad Labem novinářům řekl, že se s ministerstvem spravedlnosti dohodli na vytvoření nového paragrafu v trestním zákoně, protože současné paragrafy tento přečin nepostihují.

Dodal, že paragraf by měl vzniknout během jara, protože se bude v té době ve vládě trestní zákoník otevírat.

Nový paragraf by podle Johna měl počítat s trestem vězení od šesti měsíců do tří let pro toho, komu soud prokáže, že hlasy voličů nakupoval. Ne pro toho, kdo si za svůj hlas peníze vzal.

John uvedl, že v současné době policie nemůže ani v případě, že někomu nakupování prokáže, zahájit trestní stíhání. "Někteří lidé dají cokoli za ovlivnění voleb. Jediným řešením je vězení," prohlásil.

Ministerstvo spravedlnosti se podle své mluvčí Terezy Palečkové nepřiklání k tomu, aby se kvůli kupčení s hlasy zaváděl nový trestný čin. Podle úřadu je již v zákoníku maření přípravy a průběhu voleb a referenda, které by mohlo pojmout i tuto kriminalitu.

"Shodli jsme se na postupu, že ministerstvo vnitra nám navrhne formulační změnu této stávající skutkové podstaty," řekla Palečková. Méně závažné kupčení s hlasy navíc bude i přestupkem, který vnitro zapracuje do volebního zákona.

Kvůli nakupování hlasů v loňských komunálních volbách soudy nařídily opakování voleb například v části Roudnice nad Labem, Jirkově a Českém Těšíně.

Případem Krupky na Teplicku se zabýval i Ústavní soud, podle kterého je kupčení s hlasy nezákonné. Ve městě by se měly volby opakovat, doporučil ÚS krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Opakované volby v Roudnici nad Labem a Českém Těšíně opět místní lidé napadli.

 

Právě se děje

Další zprávy