Hybášková se omluví Tlustému. Spojila ho s úplatky

jaa
26. 6. 2008 12:42
Soud europoslankyni uložil také pokutu 50 tisíc
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková se musí omluvit poslanci ODS Vlastimilu Tlustému a zaplatit mu 50 tisíc korun za to, že jeho jméno spojila s úplatkářstvím. Vrchní soud v Praze tak změnil říjnový verdikt městského soudu, který poslanci přiřkl finanční satisfakci, nikoli však omluvu, píše server ceskenoviny.cz.

Podle odvolacího senátu si exministr financí omluvu zaslouží, protože europoslankyně poškodila jeho osobnostní práva. Tlustý požadoval také milion korun odškodného, nakonec mu soud přiřkl pouze padesát tisíc.

Hybášková spojila někdejšího ministra Tlustého s úplatkářstvím před podzimními volbami do senátu a místních zastupitelstev. Tvrdila, že dostala nabídku, aby jí vedená strana SNK-ED dala de facto úplatek ve výši tří milionů korun lidem blízkým ODS.

Za to měla získat ministerstvem financí po léta zadržovaný patnáctimilionový státní příspěvek za mandáty, které strana získala za své lidi v pražském zastupitelstvu.

Prostředník údajně žádal stranu o provizi pro Tlustého, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a jednoho poslance ODS.

Spor mezi Hybáškovou a Tlustým se vedl o jediné slovo. Původně Tlustý žádal, aby se mu Hybášková omluvila za své prohlášení, že měl obdržet úplatek ve výši jednoho milionu. Prvoinstanční soud však někdejší předsedkyni SNK ED dal za pravdu a konstatoval, že toto nikdy neřekla. Tlustý proto v odvolání nahradil slovo "obdržel" slovem "požadoval".

Hybášková pro server ceskenoviny.cz připustila, že se exministr může cítit jejím výrokem rozhořčený. Finanční částku ale označila za "daň jediné nepřesnosti", kdy v rozhovoru pro rádio jmenovala osoby, které požadovaly úplatek, a zapomněla uvést, že údajně. Zároveň však řekla, že neměla důvod o svých informacích pochybovat. Chtěla prý upozornit na korupci, ne poškodit Tlustého.

 

Právě se děje

Další zprávy