Strana čeká na peníze. Bude čekat dál

Tomáš Fránek
25. 5. 2006 12:00
Brno - Evropští demokraté stále nedostali peníze za mandáty v komunálních volbách. Do sporu teď zasáhl další soud, ministerstvo financí ale platit odmítá.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nejvyšší správní soud vrátil spor zpět ministerstvu financí. Zamítl totiž kasační stížnost ministerstva na rozhodnutí Městského soudu v Praze, podle kterého bylo negativní stanovisko k vyplacení asi dvanáctimilionové příspěvku Evropským demokratům ze strany ministerstva neúplné a nepřesvědčivé.

Nejvyšší správní soud také uvedl, že ministerstvo musí rozhodnout znovu a bez průtahů.

"Ministerstvo financí musí nově posoudit splnění zákonných podmínek pro výplatu příspěvku Evropským demokratům. Je povinno zajistit neprodlené vyplacení tohoto příspěvku, anebo vydat řádné a náležitě odůvodněné zamítavé rozhodnutí," uvedla předsedkyně senátu Nejvyššího správního soudu Marie Žišková.

Jan Kasl předseda SNK-Evropští demokraté
Jan Kasl předseda SNK-Evropští demokraté | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Strana není sdružení

Podobně případ dopadl také u Ústavního soudu, který už v lednu rozhodl, že ministerstvo nesmí své rozhodnutí protahovat. Definitivní verdikt o tom, zda strana získá či nezíská peníze, ale nepadl, úřad nyní řeší odvolání SNK ED.

Ve sporu jde o více než jedenáct milionů korun. Evropští demokraté získali v komunálních volbách v roce 2002 celkem 15 mandátů v Praze, s nimiž má být spojen také volební příspěvek.

Ministerstvo financí nejprve vyplacení částky odkládalo, poté rozhodlo, že ji nezaplatí, protože k tomu nebyly splněny zákonné podmínky. Příslušné ustanovení totiž hovoří jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím.

Strana ale tehdy byla sdružením a voleb se účastnila pod názvem Demokraté Jana Kasla - Sdružení politické strany Evropští demokraté a nezávislých kandidátů.

Nemůžete znevýhodňovat

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí uvedl, že ministerstvo nemůže stranu znevýhodňovat jen proto, že kandidovala jako sdružení. "Opačný výklad by vedl k elementárnímu porušení ústavních principů rovnosti a svobody v politické soutěži, takže již z tohoto důvodu je tento výklad nepřípustný a je nutno hledat výklad jiný," uvádí se v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. 

Podle soudců se musí na kandidátní listinu typu sdružení politické strany a nezávislých kandidátů, jako byla tak, se kterou Evropští demokraté usilovali o místa v pražském zastupitelstvu, pohlížet stejně, jako by se jednalo o kandidátní listinu výhradně politické strany.

"To znamená, že samotná skutečnost, že politická strana kandidovala v této formě volební strany, ji nevylučuje z nároku na vyplacení příspěvku na mandát," vedl soud.

V déle než tři roky trvajícím sporu o více než 11 milionů korun za mandáty v pražském zastupitelstvu už stranu podpořil také ombudsman Otakar Motejl.

"Jednání ministerstva financí, které odmítlo vyplatit politické straně ED příspěvek na mandát, neodpovídalo principům demokratického právního státu," uvedl Motejl.

Ministerstvo přesto už několikrát potvrdilo, že sdružení nárok na příspěvek nemá.

Ani po obdržení ombudsmanovy zprávy ministerstvo o změně svého postoje neuvažuje. "Vyjádříme se do třiceti dnů. Navíc nyní probíhá v této věci řízení o rozkladu našeho rozhodnutí," řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Peníze chybí v kampani

"Naše strana neutrácí na volby stovky milionů jako velké strany. Ministr Sobotka nám však zabránil užít v kampani i to málo, co nám podle zákona náleží," řekl šéf strany Jan Kasl. Podle něj musí strana kvůli zadržovaným penězům vyjít v předvolební kampani jen s polovinou původně plánovaných financí.

SNK ED zvažují také kvůli průtahům s vyplacením peněz napadení výsledku červnových parlamentních voleb. Se svou stížností se obrátí také na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

 

Právě se děje

Další zprávy