Stát zaplatí 800 tisíc za chybu Sobotky a Tlustého

Jakub Antoš
30. 5. 2008 14:55
Soud rozhodl o odškodném pro Evropské demokraty

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že ministerstvo financí musí vyplatit odškodnění 800 tisíc korun politické straně, která dříve působila pod názvem Evropští demokraté (ED).

Důvodem je skutečnost, že exministři financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Vlastimil Tlustý (ODS) straně neoprávněně zadržovali státní příspěvek za získané mandáty.

Ministerstvo pod vedením sociálnědemokratického ministra Sobotky a následně i za Vlastimila Tlustého straně Evropští demokraté nevyplácelo příspěvky za 15 mandátů v pražském zastupitelstvu v rozpětí let 2002 až 2007. V celkové výši šlo o 15 milionů korun.

Strana chce víc, bude se dál soudit

Soud už v červnu 2007 nařídil ministerstvu zaplatit úroky z prodlení přesahující půl milionu korun. Nyní rozhodl i o odškodnění za nemajetkovou újmu. Do tří dnů musí ministerstvo poslat 780 tisíc.

Zmíněných takřka 800 tisíc korun nástupci Evropských demokratů - straně SNK-ED - nestačí. Podle názoru stávajícího předsedy Helmuta Dohnálka strana přišla kvůli zadržovaným finančním prostředkům o více. Nemohla se plnohodnotně zúčastnit voleb.

„Pokud soud rozhodl ve prospěch SNK-ED, je to signál o tom, že se lze dovolat práva a spravedlnosti. Avšak SNK-ED vznikla značně vyšší škoda a nemajetková újma, proto nepovažujeme dnešní verdikt soudu za konečný," vzkazuje Dohnálek.

Ministerstvo může vymáhat náhradu po Sobotkovi a Tlustém

Podle zákona o odpovědnosti za škodu může stát úhradu částky, kterou bude muset straně zaplatit, vyžadovat po ministrech Sobotkovi a Tlustém. Stanovisko strany hovoří o tom, že Tlustý by měl zaplatit poměrnou část ve výši 100 tisíc a Sobotka zbytek.

"Zákon stanovuje, že pokud stát kohokoli odškodnil za své nezákonné rozhodnutí nebo nesprávný úřední postup, má právo na úhradu této částky proti těm úředním osobám, které škodu způsobily," podotkl advokát strany Stanislav Polčák.

Ministerstvo financí ani jeho šéf Miroslav Kalousek se k případu nechtějí vyjadřovat dokud se neseznámí s nejnovějším rozsudkem, vzkázal zástupce tiskového mluvčího resortu Jakub Haas.

Exministra Sobotku se redakci kontaktovat nepodařilo, jeho telefon je vypnutý. Poslanec Tlustý, který byl ministrem pouhé čtyři měsíce na konci roku 2006, jakoukoli vlastní vinu odmítá.

"Já jsem postupoval pouze tak, jak bylo v tu danou chvíli procesu možné. Bylo to na rozhodnutí soudu a to jsem respektoval. Může se to nechat prověřit, já jsem postupoval jediným možným způsobem, žádný jiný neexistoval. Takže ministerstvo nemůže vymáhat vůbec nic," říká dnes Vlastimil Tlustý a připomíná, že v době, kdy on usedl na post ministra, běžela kauza již několikátý rok.

Jak to celé začalo?

Stranu Evropští demokraté založil v červenci 2002 exprimátor Jan Kasl. K založení strany se odhodlal krátce poté, co se musel vzdát postu primátora za ODS, protože kritizoval poměry na pražském magistrátu.

Již v podzimních komunálních volbách strana v Praze uspěla. Tady je možné zaznamenat počátek sporu. Kasl šel do voleb pod názvem "Demokraté Jana Kasla - Sdružení politické strany Evropští demokraté a nezávislí kandidáti".

Právě na tom tehdejší sociálnědemokratický ministr Sobotka vystavěl svou argumentaci. Zákon hovořil jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím. Nikoli sdružením, jak měla v názvu Kaslova strana.

Bohuslav Sobotka  se tohoto výkladu zákona držel i přesto, že jej soudy minimálně třikrát upozornily, že Evropští demokraté jsou v právu. Kauzou se postupně zabýval městský, ústavní a Nejvyšší správní soud. Všechny instance daly ED za pravdu. I tak Sobotka vyplacení příspěvků odmítal.

 

Právě se děje

Další zprávy