Havel a spol. olympionikům: Mluvte o lidských právech

mih, Reuters
31. 7. 2008 14:57
Pod apel na MOV se podepsali i další čeští politici
Václav Havel na tiskové konferenci k premiéře hry Odcházení v divadle Archa.
Václav Havel na tiskové konferenci k premiéře hry Odcházení v divadle Archa. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Václav Havel a několik dalších českých politiků se podepsalo pod výzvu Mezinárodnímu olympijskému výboru, aby se zasadil o svobodu slova během olympiády v Pekingu. Olympionici by podle autorů výzvy měli této svobody projevu využít a poukázat na porušování lidských práv v Číně.

Kromě posledního československého a prvního českého prezidenta v jedné osobě jsou mezi signatáři jihoafrický arcibiskup a nositel Nobelovy ceny Desmond Tutu, čínský disident Wej Ťing-šeng nebo místopředseda Evropského parlamentu Edward McMillan-Scott.

Nejen zelení politici

Podle české organizace Olympic Watch se pod výzvu podepsali i čeští politici Kateřina Jacques, Ondřej Liška, Martin Bursík, Jan Ruml a Jana Hybášková.

"Je nezbytné, aby se olympionici dozvěděli vše o skutečné situaci v Číně a mohli svobodně kdykoliv a kdekoliv v souladu se svým svědomím poukázat na nedodržování lidských práv," uvádějí autoři dokumentu a dodávají: „Vyzýváme všechny účastníky olympijských her v Pekingu, aby této svobody využili k podpoře těch, jimž čínská vláda i v době olympiády jejich svobody upírá."

Desmond Tutu, jeden ze signatářů výzvy
Desmond Tutu, jeden ze signatářů výzvy | Foto: Reuters

Čína je pod tlakem mezinárodních organizací kvůli porušování lidských práv a blokování přístupu k informacím - například cenzuře internetu. Čínskou vládu například ve své poslední zprávě tento týden ostře kritizovala organizace Amnesty International, která monitoruje dodržování lidských práv na celém světě.

Čtěte také: Čína před startem olympiády tvrdě porušuje lidská práva, tvrdí AI

Olympijský výbor se snaží zajistit, aby se politika olympiády dotkla co nejméně.

Podle výzvy světových osobností by však olympionici měli mít svobodu o politice během her hovořit. "Zmínit se o situaci ohledně lidských práv… nemůže být porušováním olympijské charty," píše se ve výzvě.

"Hovořit o lidských právech, to není politika, tu z nich dělají teprve autoritativní a totalitní režimy. Hovořit o lidských právech je povinnost," tvrdí signatáři.

Čtěte speciál Aktuálně.cz: Historie her: Když nad sportem zvítězila politika

 

Právě se děje

Další zprávy