Evropská kampaň za Tymošenkovou bude řízena z Prahy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
20. 1. 2012 9:04
Oleksandr Tymošenko zakládá v Česku organizaci pro osvobození své vězněné manželky
Ukrajinští podporovatelé vězněné expremiérky
Ukrajinští podporovatelé vězněné expremiérky | Foto: Reuters

Praha - Hlavní město České republiky se stane hlavní základnou celoevropské kampaně na osvobození bývalé premiérky Ukrajiny Julije Tymošenkové.

Její manžel Oleksandr Tymošenko, který se zatím profiloval hlavně jako byznysmen, hodlá v Praze založit organizaci, která se bude snažit vrátit Tymošenkovou odsouzenou na sedm let vězení za překročení pravomocí do politického života.

Tymošenko s českou veřejností zatím nekomunikuje, jeho plány ale pro Aktuálně.cz předestřela jeho přirozená spojka v Česku, ukrajinský exministr hospodářství  Bohdan Danylyšyn, který azyl v Česku dostal už před rokem.

"Chceme dělat vše pro to, aby nebyla Julija Tymošenková ve vězení, aby Evropský soud pro lidská práva uznal neopodstatněnost obvinění proti ní a aby se Julie Tymošenková mohla zúčastnit parlamentních voleb letos v říjnu," řekl Aktuálně.cz Danylyšyn.

"To bude také hlavní náplní organizace, kterou teď bude zakládat pan Tymošenko. To je jeho hlavní úkol jako člověka, který se pere za svou rodinu," dodal s tím, že základnu bude mít tato organizace v Praze. "Doufám, že ano," uvedl doslova na dotaz Aktuálně.cz.

Tymošenko v Lidicích

Oba muže kromě minulosti na Ukrajině spojuje také fakt, že v azylovém řízení je zastupovala stejná advokátka. V Praze už se také Tymošenko s Danylyšinem setkali.

Bohdan Danylyšyn
Bohdan Danylyšyn | Foto: Ludvík Hradilek

To, kde Tymošenko v Česku pobývá, zůstává tajemstvím. Známé je to, že je společníkem ve firmě International Industrial Project se sídlem v Ústí nad Labem. V letech 2000 až 2008 měl trvalé bydliště v Lidicích u jednoho ze svých českých obchodních partnerů. Podle svědectví místních, například starostky Lidic Veroniky Kellerové, se ale v obci nedaleko Prahy nevyskytoval.

Prezidentkou zmiňované organizace se podle Danylyšyna má stát dcera Tymošenkových Jevhenija, která se stává jednou z mluvčích ukrajinské opozice. Prý se už příští čtvrtek chystá na půdu Evropského parlamentu, kde bude lobbovat za propuštění své matky z vězení.

"Plánuje setkání s řadou politiků kvůli osvobození své matky. Myslím, že takové speciální setkání bude i tady v Česku, s mnohými společenskými organizacemi," říká bývalý ukrajinský politik.

Právě Jevhenija Tymošenková je hlavní spojkou mezi expremiérkou, dnes vězeňkyní ve své domovině, kde vládne její rival, prezident Viktor Janukovyč, a jejími stoupenci.

"Dvakrát do týdne se s Julijí Tymošenkovou může setkat dcera a advokát," říká Danylyšyn. Podle informací z médií je Tymošenková v cele v Charkově 24 hodin sledována kamerami. Množí se také zprávy o jejím špatném zdravotním stavu.

"Mohutná kampaň"

Oleksandr Tymošenko
Oleksandr Tymošenko | Foto: Reuters

Tichý muž Danylyšyn, bývalý ukrajinský politik s akademickým renomé, se v Praze objevil před více než rokem. Za ne zcela jasných okolností byl zadržen v Praze na základě mezinárodního zatykače.

I on čelil na Ukrajině trestnímu stíhání kvůli údajnému zneužití ministerských pravomocí, podobně jako další bývalí členové vlády Tymošenkové.

Loni v květnu v Praze založil organizaci Ukrajinská evropská perspektiva. Ta má sbližovat Ukrajinu s Evropskou unií.

"UEP s panem Tymošenkem bude spolupracovat (ve snahách osvobodit Tymošenkovou - pozn. redakce). A budeme mobilizovat všechny progresivní společenské organizace, aby kampaň za osvobození lídra ukrajinské opozice byla opravdu mohutná," říká dál.

Topolánkovská stopa

Topolánek v roce 2009 coby šéf EU s Tymošenkovou řešil plynovou krizi
Topolánek v roce 2009 coby šéf EU s Tymošenkovou řešil plynovou krizi | Foto: Reuters

Právě Danylyšinovy aktivity mohly spustit ostrou diplomatickou přestřelku mezi Českem a Ukrajinou. Den poté, co ministr někdejší vlády Julie Tymošenkové oznámil v Česku vznik Ukrajinské evropské perspektivy, obvinily ukrajinské úřady dva zaměstnance české ambasády v Kyjevě ze špionáže a tyto diplomaty rovnou vyhostily.

Kyjev pak také v reakci na zhoršené vztahy mezi Českem a Ukrajinou dlouho otálel s přijetím nového českého velvyslance. V posledních měsících se však vztahy podle českých diplomatů zlepšily.

České ministerstvo zahraničí si od formujícího se ukrajinského exilu udržuje distanc. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ale zároveň netajil kritikou procesu s Tymošenkovou. Loni v létě jej v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil za soud "v rozporu s evropskými mravy". Odsouzení Tymošenkové kritizovaly i další západní země, její uvěznění zhoršilo vztahy Ukrajiny s EU.

Tymošenkovou odsoudil kyjevský soud v říjnu k sedmi letům vězení za údajné škody, které měla v roce 2009 během tzv. plynové krize způsobit státu podpisem nevýhodné smlouvy s ruským plynařským monopolem Gazprom. Na řešení plynové krize se tehdy osobně podílel český premiér Mirek Topolánek coby zástupce předsednické země EU.

 

Právě se děje

Další zprávy