Drábek: Nedorozumění s premiérem má řešit vedení TOP 09

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 8. 2010 16:10
Ministra práce překvapily výroky premiéra Nečase
Jaromír Drábek
Jaromír Drábek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zatím nechce komentovat výroky premiéra Petra Nečase (ODS) o zákoníku práce. Chce ale, aby je řešila jeho strana - tedy TOP 09 v rámci koalice.

Premiér Nečas v pondělních Hospodářských novinách prohlásil, že návrh změn zákoníku práce z dílny ministra Drábka je "velmi málo ambiciózní", že jde jen o "vykastrovanou novelu zákoníku práce" a že by změny měly být mnohem hlubší, když už vládu tak jako tak čeká střet s odbory.

Drábkovi pak přes média doporučil, že by měl oprášit návrh z roku 2009, který vypracovalo ministerstvo ještě pod Nečasovým vedením. Včetně možnosti nekonečně řetězit smlouvy na dobu určitou.

Ministra Drábka premiérovy výroky překvapily, řekl Aktuálně.cz zdroj z ministrova okolí. Odmítl je ale jakkoli komentovat. Problém totiž hodlá řešit na předsednictvu TOP 09, které hned v úterý rozhodne o dalším postupu.

Dohadování o stokorunu i tajemníka!

Není to první třenice mezi ODS a TOP 09.

Kvůli zákoníku práce překvapil premiér ministra Drábka už jednou - když prohlásil, že zákoník práce nebude platit už od ledna 2011, ale později.

Také nápad vytvořit na úřadu vlády funkci státního tajemníka pro evropské záležitosti, podřízeného přímo premiérovi, narazil na kritiku TOP 09. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ho označil za "skoroministra".

Premiér Nečas trvá na tom, že unijní agenda už neptaří do oblasti zahraničí, kterou vede jako ministr předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Neshody provázely i tzv. "povodňovou" stokorunu a dohady panují i kolem návrhu "finanční" ústavy, kterou se koalice zavázala prosadit. Návrh ale kompletně připravila ODS, zatímco ministr Kalousek trvá na to, že to může udělat jedině on.

 

Právě se děje

Další zprávy