Dobeš: OKNO za 500 milionů prosadím, Brusel to proplatí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 1. 2012 18:15
Rozhovor s ministrem školství o problémech s penězi z Evropské unie
Chyby odstraním do konce března.
Chyby odstraním do konce března. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) sice připouští, že s čerpáním peněz z evropských fondů má problémy, zároveň ale tvrdí, že je "do konce března" vyřeší.

Evropská komise pozastavila vyplácení peněz pro operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost a ministr má teď několik týdnů na to, nedostatky odstranit.

"Kdyby dopadlo úplně všechno špatně - jako že nedopadne -, pak nám bude v operačním programu chybět 900 milionů korun," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A Josef Dobeš trvá i na projektu OKNO (Obecné kompetence našim občanům), o kterém mu Brusel podle deníku Insider napsal, že v této podobě ho neproplatí a že si není jist jeho přínosem.

Program OKNO s rozpočtem půl miliardy korun měl vzdělávat lidi ve finanční gramotnosti - např. prostřednictvím letáčků vkládaných do tiskovin. Teď ministr mluví i o "reportážích a článcích" v médiích.

Právě ve volebním roce ale půlmiliarda pro média vyvolává otázky, zda nemůže jít o jakýsi úplatek - prostě důvod, proč být před volbami "hodný" na toho, kdo peníze poskytuje.

A.cz: Problém s eurofondy máte vyřešit do dubna. Jak to chcete udělat, když se chyby nevychytaly za rok a půl, co jste v úřadě?

Jsou to chyby pana Vituly (dřívější vrchní ředitel Jan Vitula za TOP 09 - pozn. A.cz), jak to interpretuji trošku škodolibě. Tady je 6200 projektů. Je potřeba si ověřit, jestli jsou to chyby systémové. Dvě věci už mám splněné - třeba kontroly přímo na místě ve Středočeském kraji.

A.cz: Takže myslíte, že to do dubna stihnete?

Chci to mít splněno do konce března. Ale v jednom bodě se postavím: jestli je diskriminační, že si příjemci - tu kraj, tu škola - nastavili na počítačové technologie parametry pro rychlost počítačů, a jestli tedy diskriminovali ty, kteří těchto parametrů nedosahují. Mně připadá, že není. Když si kupuju auto, chci nějaký výkon motoru. A věřím, že už v dubnu Evropská komise udělá následný audit.

A vedle toho chci udělat tzv. asistovanou kontrolu: požádám ministra pro místní rozvoj, aby vysoutěžil nezávislou firmu, která udělá kontrolu na 200 projektech. Bude probíhat dva tři měsíce, Brusel o tom budu informovat a výsledky mu pošlu. A potřebuji i součinnost ministerstva financí, aby platilo zálohy, než přijdou peníze z Bruselu.

Za projektem OKNO si stojím.
Za projektem OKNO si stojím. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ale je otázka, zda peníze z Bruselu přijdou, nebo ne.

Odstraníte chyby a přijde následný audit.

Všechny náklady Brusel neproplatí

A.cz: Přesto ale ministr pro místní rozvoj připouští, že ne všechny peníze z Bruselu přijdou.

Skutečně je třeba říct, že některé náklady jsou neuznatelné. Kdyby ale dopadlo úplně všechno špatně - jako že nedopadne, to vám garantuju, protože některé věci napravíme a některé obhájíme -, tak se jedná o 900 milionů v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost neuznatelných nákladů.

A.cz: Kontroverzním je projekt OKNO. Trváte na něm, nebo ho zastavíte?

Já vám řeknu, jaká je idea...

A.cz: Máme k dispozici materiál, víme, jaká je idea...

Nemáte materiál. Možná nějakou pracovní alfa verzi. Není to tak, že by šly někam letáky. Idea OKNO je další vzdělávání lidí - ve finanční gramotnosti, v sociální gramotnosti, právní, aby lidé nepřicházeli o bydlení. A projekt OKNO je tento nástroj. A ta podoba je mediální. Pojďme přes média pomoct školit lidi.

Co vyčítá Evropská komise ministerstvu školství:

"Okno" před volbami?

A.cz: Vyčlení se na to půl miliardy korun - a máme volební rok. Půlmiliarda se přesune do vybraných médií. Nehrozí tudíž uplácení médií ve smyslu: dáme vám půl miliardy a vy budete na nás ve volebním roce hodná?

Nemám takhle dané tyto mechanismy. Mám úkol, mám na to peníze a hledám na to nástroje. Pan Vitula mě neustále kritizuje, že se budou nosit letáky někam do schránek.

A.cz: Ne, měly to být letáky vkládané do novin. Jinými slovy: peníze měly plynout do těch tištěných médií...

Já na to mám odborníky: právníky pro sociální oblast, ekonomy a vedle toho jsou tam odborníci na média. A potřebuji, aby oni dali nejefektivnější variantu. Jeden z předchozích projektů měl v knihovnách školit lidi. Teď to mají udělat experti moderně, přes média.

A.cz: Má to být leták vložený do novin, zaměřený na lidi "s nižším vzděláním". Co mě napadne: Blesk, Aha a třeba nakladatelství Ringier, o kterém se spekuluje. Není to tak?

Ne, není to tak. Rozhodně není nic takhle dané. Je to pracovní skupina, která pracuje a má to předložit. Ale úkol je nutný. Já musím nastavit další vzdělávání. A máme problémy sociálně vyloučených lidí.

Nanejvýš mi bude chybět 900 milionů.
Nanejvýš mi bude chybět 900 milionů. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel už ministra varoval: OKNO nezaplatíme

A.cz: A dovedete si tedy představit, přes které tiskoviny by to mělo jít, když to má být pro lidi s nižším vzděláním?

To můžou být regionální noviny. Jestliže máme Šluknovsko, tak to bude něco regionálního. Jestliže říkáme, že budget půl miliardy je hodně, tak pak to bude až co za to.

A.cz: Co když to Brusel neproplatí?

To musí samozřejmě projít expertním týmem a tím vším.

A.cz: Ale my máme k dispozici dopis z 19. prosince, kterým už teď Brusel varuje před některými projekty, a jmenovitě uvádí právě projekt OKNO. Takže reálně hrozí, že ho vůbec neproplatí...

Ale podobně na tom byly i jiné programy, třeba strategický systém vysokého školství do roku 2020 - a za dva měsíce pak pan Aurelio Cecilio z Evropské komise zatleskal. Ale dva měsíce předem to tak nebylo.

Za "Oknem" si stojím

A.cz: A vy myslíte, že takhle to dopadne i s OKNO?

Pokud by nám při příští návštěvě řekli, že projekt OKNO se neposunul ani o milimetr... Za OKNO já stojím, chceme to dotáhnout a musíme mít garanci. A pokud lidé z Evropské komise řeknou, že jim tam ještě něco vadí, budeme na tom dál pracovat.

A.cz: Takže schvalovací procesy dál běží a o zastavení neuvažujete?

Ne, ne, ne.

A.cz: Nemůže se ale stát, že ministerstvo školství půl miliardy na projekt vydá a následně vznikne díra, protože je Brusel odmítne proplatit?

Nerozhodneme nic, co bude roztrhané na kulatém stole, co neprojde expertní komisí a nebude konzultováno s Bruselem. Ve chvíli, kdy to projde kulatým stolem, expertní skupinou, konzultací s Evropskou komisí a všichni řeknou, že je to nastavené dobře, tak do toho půjdeme.

A.cz: Neproběhl ale kulatý stůl k Oknu 29. prosince?

Ano. A proběhly dvě schůzky s Evropskou komisí a je to neuspokojivé. Z obou mám výstupy a vím o nich. Vím, že je to špatně. Ale nechci zavrhnout ideu a tyto peníze a chci napravit věci, které jsou vytýkány.

A.cz: Ono by se to ale mělo spustit už od března. Tento termín chcete splnit?

Máme deadline, od kterého víme, že se to už nestíhá. Říkat ho teď nebudu. Víme tedy, kolik času nám zbývá, a to máme konzultováno s Bruselem.

Jak to chci dělat? Neřeknu...

A.cz: V tuto chvíli byste tedy už měli vědět, jakým způsobem to bude. Říkal jste, že část letáky v tiskovinách - co další způsoby?

Pracuje na tom pracovní skupina. Jsou tam mediální odborníci. Nebudu to tady vystřelovat. Kdybych teď otevřel okna dokořán, tak bych OKNO ublížil.

A.cz: Ale jste ministr za Věci veřejné, měl byste otevírat okna dokořán.

A proto se s vámi bavím o OKNO už čtvrt hodiny. A já vám řeknu svoji ideu: je možné pracovat nějak s vězni? Je možné do toho vtáhnout věznice, vytipované regiony?

A.cz: Vy mluvíte obecně o nutnosti vzdělávání, pak o tom, že to letáky nebudou - pak nás tedy logicky zajímá, co to bude.

Mediální odborníci otevřou vějíř všech možností. Nebudeme dávat nic do schránky. Mohou to být vzdělávací pořady, články v novinách, reportáže.

A.cz: To už se ale bavíme o žurnalistice. Tam nemůžete vydávat peníze za to, aby novináři psali tak či onak.

Tak to budou inzertní články. Ne inzerát sám o sobě, ale inzertní článek, který bude něco vysvětlovat.

 

Právě se děje

Další zprávy