Do Kosova i Afghánistánu, schválili vojákům poslanci

Eva Benešová
16. 6. 2009 17:15
Sněmovna přijala plán zahraničních vojenských misí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Armáda ČR

Praha - Sněmovna schválila plán, podle něhož napřesrok vyšle Česká republika své vojáky do zahraničních vojenských misí.

Pro návrh hlasovalo 122 ze 173 poslanců. Přímo proti jich bylo 29, zbytek se zdržel.

Ministerstvo obrany navrhlo, že vyšle až 550 vojáků do mise KFOR v Kosovu a až 535 do mise ISAF v Afghánistánu. V tom vláda vyšla vstříc ČSSD, původní vnitroresortní dokumenty počítaly na afghánskou misi až s 600 vojáky.

"Byly akceptovány naše připomínky, a proto jsme se rozhodli návrh podpořit. Chtěli jsme, aby se síly soustředily především na provinční a rekonstrukční tým a současně jsme uvítali ukončení protiteroristické operace trvalá svoboda," uvedl ještě před hlasováním šéf zahraničního výboru Jan Hamáček z ČSSD.

KSČM: Válka není řešení

S misemi souhlasí i poslanci ODS, zelení a lidovci. "Měli jsme určité připomínky, ale vláda je vyslyšela. Proto jsme návrh podpořili," prohlásila místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Proti se postavili pouze komunisté a několik sociálních demokratů. "Ukázalo se, že válka problémy v afghánistánu nevyřeší. Náš názor na vysílání vojáků je stále stejný," tlumočil stanovisko KSČM Alexandr Černý.

Dolní komora mise nap říští rok schválila s půlročním předstihem. Plán misí na letošní rok musela vláda přepracovat a poslanci ho schválili nap oslední chvíli až počátkem února.

Zítra by měl o českých vojácích rozhodnout i Senát. Předpokládá se, že ani tam nebude s misemi problém. Zahraniční výbor dnes jednomyslně doporučil senátorům návrh schválit.

 

Právě se děje

Další zprávy