Do Afghánistánu zamíří další stovky českých vojáků

Michal Pavec, mp
30. 9. 2008 23:35
Ministerstvo obrany odkrylo plány na posílení mise
Počet českých vojáků se rozroste. Ministerstvo obrany počítá asi s dvěma stovkami dalších lidí
Počet českých vojáků se rozroste. Ministerstvo obrany počítá asi s dvěma stovkami dalších lidí | Foto: Armáda ČR

Praha- Ani dva útoky z minulého týdne na české základny v Afghánistánu neodradí ministerstvo obrany od posílání dalších vojáků na rozbouřený Střední východ.

O záměru české armády poslat do Afghánistánu více svých příslušníků už Aktuálně.cz informovalo minulý týden. Nyní získaly plány ministerstva vnitra konkrétnější podobu.

Úřad dnes navrhl posílení české mise zhruba o dvě stovky nových vojáků - celkový počet příslušníků české armády by se tak v zemi pohyboval okolo sedmi stovek.

Záměr resortu obrany projedná ve středu vláda.

Celkem by zahraniční vojenské mise měly Českou republiku stát ročně téměř dvě a půl miliardy korun.

Armáda: Terorismu nelze ustupovat

Ministerstvo obrany deklaruje, že terorismu - který v Afghánistánu reprezentuje zejména hnutí Taliban - není možné ustupovat, a proto bude i nadále českou účast v zemi posilovat.

"Dochází k postupnému navyšování počtu vojáků, stejně jako u všech spojenců v NATO," uvedl minulý týden mluvčí resortu obrany Andrej Čírtek.

Ministerstvo chce posilováním české účasti napomoci eliminaci teroristických aktivit a zabránit jejich přesunutí na evropské, nebo dokonce české území.

Spolu s USA i NATO

Před třemi týdny tak například odjelo do Afghánistánu sto vojáků 601. skupiny průzkumníků z Prostějova patřící mezi elitu české armády.

Foto: Armáda ČR

Jednotka, která může být nasazena i v přímém boji s Talibanem, působí v rámci amerického programu Enduring Freedom (Trvalá svoboda). Do Afghánistánu se její vojáci vracejí už potřetí.

V současnosti je Česká republika aktivní také v misi ISAF řízené Severoatlantickou aliancí, kam patří například provinční rekonstrukční tým působící ve východoafghánské provincii Lógar, jehož úkolem je pomoci ke stabilizaci a rozvoji regionu či polní nemocnice v Kábulu.

V současné době působí v Afghánistánu okolo pěti stovek českých vojáků.

 

Právě se děje

Další zprávy