Majetek poslanců na netu? Jejich šéf hrozí žalobou

Jakub Antoš
17. 7. 2007 0:00
"Nesouhlasím, zažaluji vás," říká šéf sněmovny
Předseda sněmovny Miloslav Vlček při on line rozhovoru pro Aktuálně.cz
Předseda sněmovny Miloslav Vlček při on line rozhovoru pro Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Majetková přiznání politiků
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Majetková přiznání politiků

  • Poslanci a senátoři podávali ze zákona svá majetková přiznání naposledy minulé léto za rok 2005. Poté přestal zákon o střetu zájmů, který tuto povinnost upravoval, platit.
  • Jeho novela vstoupila v platnost až 1. ledna letošního roku. Tím vzniklo roční vakuum, kdy se politici z této povinnosti vyvlékli.

Praha - Sociální demokraté se rozhodli ukázat veřejnosti svá majetková přiznání za rok 2006. Pro předsedu sněmovny Miloslava Vlčka, jednoho z předních straníků, má však otevřenost své hranice.

Stejně jako ostatní poslanci ČSSD sice souhlasil s tím, aby jeho majetkové přiznání bylo veřejnosti přístupné v budově Poslanecké sněmovny, ostře se však ohradil proti tomu, když chtěl deník Aktuálně.cz na internetu publikovat veřejnou fotokopii dokumentu.

Vlček: Zveřejníte, zažaluji!

"Jestli mi od lidí přijde byť jen jeden dopis na toto téma, tak vás zažaluji," odpověděl předseda sněmovny na dotaz Aktuálně.cz, zda souhlasí, aby redakce fotokopii přiznání zpřístupnila i občanům, kteří by se jinak k dokumentu nedostali.

Byl jediný ze sedmi oslovených sociálních demokratů, který kategoricky s něčím takovým nesouhlasil.

Poslanci sociální demokracie se rozhodli, že svá majetková přiznání ve sněmovně zpřístupní, i když jim letos tuto povinnost neukládá zákon. Přiznání si lze pročíst v určené hodiny v budově Poslanecké sněmovny. Ovšem pod dohledem pracovníka sekretariátu poslaneckého klubu.

Otevřenost, ale s hranicí

Deník Aktuálně.cz pořídil fotokopie přiznání u sedmi vybraných poslanců. Přítomný úředník reportéra před nahlédnutím do přiznání vyzval, aby podepsal souhlas s podmínkami, za kterých je možné se s materiálem seznámit. Souhlasit musel s tím, že kopírovat dokumenty lze jen se souhlasem příslušných poslanců. Deník Aktuálně všechny o souhlas požádal.

Nikde, až na Miloslava Vlčka, nebyl problém, předseda strany Jiří Paroubek odpověděl na žádost SMS zprávou: "OK. J.P."

Postoj předsedy sněmovny Vlčka redakce respektuje a jeho majetkové přiznání v této chvíli na internetu neukáže. Navzdory tomu, že stejně jako ostatní podepsal na formuláři přiznání větu, že se zveřejněním údajů souhlasí.

Vlček: Hypotéka 6 mil

Jaká je tedy parafráze toho, co předseda sněmovny ve formuláři přiznal? V přehledu uvádí, že si v loňském roce vzal hypoteční úvěr ve výši téměř šest milionů korun se splatností v roce 2021. Přivydělal si 13 200 korun u Městského úřadu v Konicích, kde je radním. Více neuvedl.

Tím, že jsou tyto údaje i na fotokopii byl třetí nejvyšší ústavní činitel rozčilen. "Kdo vám dal fotokopie, kdo to dovolil? Já si to zjistím, to bude cirkus," reagoval Vlček.

Důvody, proč nesouhlasí se zveřejněním na internetu, nesdělil.  "Prostě nesouhlasím," odmítl je vysvětlit. Přidal jen výše uvedenou výhružku soudy.

Není problém

Zbývajících šest sociálních demokratů zareagovalo vstřícně. Michal Hašek, David Rath, Jiří Paroubek, Jaromír Chalupa, Pavel Kubuš i Vítězslav Jandák řekli zveřejnění ano.  

"Mně to nevadí. Já s tím nemám problém," řekl například bývalý ministr kultury Jandák.

"Mně je to fuk, klidně to zveřejněte," uvedl exministr zdravotnictví David Rath.

Poslanec Jaromír Chalupa s publikací původně souhlasil pouze za předpokladu, když Aktuálně zveřejní přiznání všech dvaasedmdesáti sociálnědemokratických poslanců. "Jakmile se začne vypichovat, tak je to špatně. Zveřejněte všechno," trval na svém, ale nakonec svůj postoj změnil.

"Já s tím skutečně osobně problém nemám, tak to lidem ukažte," řekl.

Bursík zveřejnil, ostatní slibují

Sociální demokraté jsou se zveřejněním majetkových přiznání svých poslanců za rok 2006 nejdál.

Lidovci chtějí přiznání zasílat na žádost občanů e-mailem, zelení slíbili, že je budou publikovat na svých webových stránkách a jejich předseda Martin Bursík už tak učinil. Ostatní poslanci za Stranu zelených svá přiznání aktualizují během léta.

Komunisté zveřejnění slibují. ODS zřejmě přiznání neukáže. Česká televize nedávno citovala tajemníka jejího poslaneckého klubu Tomáše Fejfara - televizi řekl, že majetková přiznání poslanců ODS přístupná nebudou, "protože nám to ze zákona nepřísluší".

 

Právě se děje

Další zprávy