Jiří Čunek slíbil, že vysvětlí, jak pobíral dávky

ina, job
31. 10. 2007 12:35
Ke sdílnosti ho nutí strana i premiér
Ilustarční snímek
Ilustarční snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vicepremiér a lidovecký předseda Jiří Čunek pod rostoucím tlakem kolegů z vlády uvedl, že vysvětlí, jak ve druhé polovině 90. let, ještě před vstupem do politiky, pobíral sociální dávky.

Svůj slib výslovně sdělil v rozhovoru s Aktuálně.cz. Následně oznámil, že v pět hodin odpoledně předstoupí před novináře.

Rodinné sociální dávky jsou předmětem nových Čunkových potíží.

O lidoveckém politikovi, který byl skoro půl roku vyšetřován kvůli úplatku, totiž Česká televize v pořadu Reportéři uvedla, že dávky inkasoval podvodně. Televizní reportáž sdělila, že v době, kdy je pobíral, ukložil na svá konta postupně 3,5 milionu korun.

Tlak na Čunka zvýšil i premiér Mirek Topolánek. Přestože v reportáži České televize odmítal na novou kauzu vicepremiéra vůbec reagovat, dnes ve sněmovně lidoveckého předsedu vyzval, ať tuto událost vyjasní.

"Pokud to důvěryhodně nevysvětlí, měl by z vlády odejít," prohlásil premiér.

Bouře u lidovců

O postoji k Čunkově kauze nyní jedná poslanecký klub KDU-ČSL. Poslanec Jan Kasal řekl, že požadavek premiéra Topolánka je naprosto přirozený. "Musí se to zprůhlednit," řekl.

Proti vlastnímu stranickému šéfovi se postavil i ministr financí Miroslav Kalousek: "Jestli někdo má miliony a čerpá ze sociálního systému, pak to není slušné. To je pro mě rozhodující," řekl Kalousek.

Podle informací on-line deníku Aktuálně.cz bude předsedkyně poslaneckého klubu strany Michaela Šojdrová žádat Čunka, aby odešel z politiky, pokud důvěryhodně pobírání dávek nevysvětlí.

"Musí to vyřešit v řádu několika hodin či dnů. Měla by skončit doba, kdy je KDU-ČSL vláčena médii, a v tomto případě právem," dodal Jan Kasal.

Nekompromisní je i lidovecký poslanec Pavel Severa, který už při předchozí aféře Čunka protestoval tím, že odešel z funkce v poslaneckém klubu. Podle něj nelze Čunkovo počínání jednoduše vysvětlit. "Nedokážu si představit, jak to objasní. Jedině, že by dokázal, že v době, kdy bral dávky, jeho soused vyhrál miliony a on je pomohl uložit. Jinak nevím," řekl Aktuálně.cz Severa.

Já nic, žena možná

Čunek už podle Severy na klubu lidovcům "mlhavě" naznačoval, jak to tehdy bylo. "Důkazy ale nepředložil," dodal poslanec.

Podle informací Aktuálně.cz Čunek před kolegy připustil, že nemusel o tom, že jeho rodina čerpá sociální dávky vůbec vědět. O takové "maličkosti" se totiž v jeho rodině starala manželka. To by vysvětlovalo jeho vyjádření, že dávky nepobíral.

 

 

Právě se děje

Další zprávy