Měnit předsedu? Ještě musíme zvážit, říkají lidovci

Martina Macková
3. 11. 2007 12:20
KDU-ČSL váhá a čeká od Jiřího Čunka vysvětlení

Praha Někdo to rád horké, lidovci ne. I když část členů vyzývá Jiřího Čunka k rezignaci, existuje ještě šance, že předsedou zůstane.

Vše rozhodne úterý.

To se část lidovců sejde, aby si poslechla, jak Čunek vysvětlí miliony, které před deseti lety uložil na účty a doloží, že bral sociální dávky oprávněně.

Čunek píše lidovcům: Chci být nadále předseda - ČTĚTE ZDE

ČSSD už podruhé kvůli šéfovi strany vyzvala vládu, ať odejde. V KDU-ČSL se i tak ozývají hlasy, aby se strana věnovala volbám, ovšem těm krajským.

Záleží na vysvětlení

Předsedkyně ústecké organizace lidovců Alenka Antošová míní, že by Čunek měl dostat prostor k vysvětlování. "Bude na tom záležet, jak a co předseda vysvětlí. Podle toho se pak zachovají kraje," řekla Aktuálně.cz Antošová, která připouští, že by Čunek nemusel stranickou funkci opouštět.

Lidovci hledají náhradu za Čunka, mohl by to být Línek - ČTĚTE ZDE

"Každou chvíli je v médiích něco jiného, doba je špatná. Když někdo chce vyvolat kauzu, podaří se mu to. Musíme zklidnit situaci. Nic není tak horké," říká.

Zvažovala by i místopředsedkyně jihomoravské organizace Marie Cacková. "Jistě, bude se v úterý řešit nejen ministr, ale i předseda. Mě zajímá vysvětlení. Jsme v situaci, kdy musíme velmi zvažovat, co dál," řekla Aktuálně.cz.

Jiří Čunek naslouchá otázce
Jiří Čunek naslouchá otázce | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Cackové by se KDU měla poučit z minulosti. "Rychlé výkřiky do médií nejsou dobré, nikdy jsme na tom nevydělali," nepřímo kritizuje spolustraníky, kteří Čunka již odsoudili.

KDU-ČSL plánuje sjezd na duben příštího roku, místopředsedkyně soudí, že by se na něm strana měla především věnovat programu, který musí nabídnout voličům. Krajské volby se totiž uskuteční příští rok a většina stran už nyní zvažuje strategii.

"Pokud budeme stále převolovat vedení, nebude to také dobře. Musíme nabídnout precizní program, jinak budeme mít problémy," řekla.

"Názor na to, zda by měl předseda odejít, není jednoznačný. Počkáme do úterý. Ale na druhou stranu celý rok řešíme jen a jen problémy předsedy. To straně neprospívá, stále něco vysvětlovat a obhajovat," říká Václav Červený, náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy