Lidovci hledají náhradu za Čunka. Mohl by to být Línek

Martina Macková, Jakub Antoš
1. 11. 2007 17:55
Mluví už také o předčasném volebním sjezdu
1. listopadu 2007: Jiří Čunek odjíždí z úřadu vlády.
1. listopadu 2007: Jiří Čunek odjíždí z úřadu vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Místopředseda lidovců Roman Línek je nyní nejpravděpodobnějším nástupcem Jiřího Čunka na ministerstvu pro místní rozvoj a ve vládě.

Čunek dnes kvůli svým aférám oznámil rezignaci a na otázku - kdo za něj, zmiňují politici lidové strany nejčastěji právě jméno muže, jehož do vedení KDU-ČS přivedl na loňském sjezdu právě Jiří Čunek.

Výměna Línek za Čunka by přitom nemusela být jen na vládní úrovni. Jediný lidovecký hejtman Stanislav Juránek o Línkovi mluví také v souvislosti se změnou v čele celé strany.

Šojdrová: Línek do vlády

Línka by v čele resortu ráda viděla předsedkyně lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová. V rozhovoru pro Český rozhlas 6 prohlásila, že by její strana měla Línka na pozici místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj nominovat.

Mezi těmi, kteří preferují Línka je i vlivný lidovec a jediný lidovecký hejtman Stanislav Juránek.

"Někdy se věci těžko hledají, ale uvidíme je, když se shodneme na tom, kdo má být vicepremiér. První byl na sjezdu zvolen Čunek a druhý Línek. Upřednostnil bych sloučení postů vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj," řekl Aktuálně.cz Juránek.

Podobně mluví i poslanec Jiří Hanuš. Na Čunkovo místo by posadil Romana Línka, případně poslance Tomáše Kvapila, který už dříve v pravicové koaliční vládě ministrem pro místní rozvoj byl.

Další poslanci KDU-ČSL úplně jasno nemají. Poslanec Ludvík Hovorka, který jako jediný koaliční poslanec hlasoval proti vládní reformě veřejných financí, neví, kdo by měl Čunka nahradit.

Král ještě žije, už hledají nového

Lidovci se také vážně zabývají možností, že budou muset v příštím roce, kdy se konají volby do krajů, svůj běžný, nevolební sjezd změnit na volební. Setkání plánují na jaro.

Vedle těch, kteří stále stojí za Čunkem, jsou i příznivci Romana Línka.

"Já Jiřímu Čunkovi celkem rozumím. Já si myslím, že není důvod, proč by musel odstupovat. Ale myslím si, že to bude mít hodně těžké," odhaduje poslanec Hovorka. "Vypadá to, že by se mělo volit znovu do všech stranických orgánů," vyzývá své stranické kolegy.

Hejtman Juránek: Žádná revoluce. Zvolme Línka předsedou strany

Ladislav Šustr nevylučuje, že bude jarní sjezd volební, ale dopřál by straně klid, aby se neopakovala současná situace. "Ten poslední sjezd se mi zdál příliš rychlý (na posledním sjezdu byl předsedou zvolen Jiří Čunek - pozn. red.). Nikam bych nespěchal. Už jsme udělali při spěchání dost chyb," naráží na loňské zvolení Čunka do čela partaje.

O nové volbě předsedy na jarním sjezdu mluví Jiří Hanuš. Předpokládá, že na sjezdu se volit bude. "Zřejmě bude volební, protože senátoři Jiřího Čunka vyzvali k odchodu ze všech funkcí," připomíná.

Už před minulou volbou se mluvilo o jasném kandidátovi na předsedu - Stanislavu Juránkovi. Jediný lidovecký hejtman, který zastupuje nejpočetnější jihomoravskou organizaci strany ale o funkci neměl zájem. Odmítl nastoupit do souboje s dalším moravským kandidátem Čunkem.

Na dotaz Aktuálně.cz, zda by příští rok na předsedu kandidoval, dnes Juránek řekl: "Ne, určitě bych nekandidoval. Nejsem osoba, která by dokázala zacelit jizvy uvnitř strany."

Naznačil, že předsedou by se měl stát právě 1. místopředseda Roman Línek. "Měli bychom postupovat konzervativně a pokračovat v linii, která ve straně je. Ne dělat novou revoluci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy