ČSSD žaluje právníka Altnera, že jí kazí dobrou pověst

nach
21. 11. 2007 11:50
Altner prý kvůli sporu o peníze dělá ostudu ČR v cizině
Foto: Ondřej Besperát

Praha - ČSSD podala žalobu na advokáta Zdeňka Altnera. Její vedení si myslí, že ji pomlouvá.

Žalobu na ochranu dobrého jména a pověsti sociální demokraté podali minulý týden. Prostřednictvím právní kanceláře po Altnerovi žádají, aby jim zaslal omluvný dopis a přestal stranu osočovat.

"Altner veřejně tvrdí, že existuje údajné protiústavní spojení a nezákonné ovlivňování státních orgánů a státní moci vůbec ze strany ČSSD, čímž se dotýká jejího dobrého jména a dobré pověsti. Současně tak protiprávně útočí na dobrou pověst České republiky a jejího demokratického zřízení," zní stanovisko sociálních demokratů k jednání právníka.

Altner si podle strany takto bere občany jako rukojmí v čistě soukromém obchodně-právním sporu.

Zdeněk Altner zastupoval ČSSD ještě v době, kdy straně předsedal Miloš Zeman, a v případě úspěchu mu ČSSD slíbila odměnu ve výši deset procent z vysouzeného majetku, tedy 93 milionů korun. Poté, co Lidový dům získala, ovšem smlouvou stvrzené peníze nějakou dobu odmítala vyplatit.

Konkurs nebude

Altner trval na svých nárocích, ČSSD za Zemana s ním nějakou dobu nekomunikovala, nechala problém "bobtnat", Zeman nazýval Altnera vydřiduchem.

Později, když se stal předsedou Jiří Paroubek, mu ČSSD nabízela alespoň část odměny, asi 50 milionů dala do notářské úschovy, kde si je mohl právník vyzvednout. Částka mezitím narůstala o úroky z prodlení. Altner tvrdí, že mu sociální demokraté dluží už asi 20 miliard.

Altner proto vůči straně vede několik soudních sporů. Dokonce podal návrh na prohlášení konkursu. Konkurs na ČSSD zatím  zamítl v červnu 2007 Městský soud v Praze s odůvodněním, že nebyla prokázána oprávněnost domnělé pohledávky. Altner se proti rozsudku odvolal.

Více čtěte zde:

Spor ČSSD vs. Altner nekončí: Advokát se odvolal

ČSSD tvrdí: nad Altnerem máme z 90% vyhráno

 

 

Právě se děje

Další zprávy