Sobotka: Česko chce být čitelným členem Evropské unie

ČTK ČTK
17. 3. 2015 13:50
"Snažíme se jako země postupovat takovým způsobem, abychom EU posilovali, nikoli oslabovali," prohlásil premiér.
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká republika chce být čitelným členem Evropské unie a přistupovat k členství jinak než za vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při hodnocení evropské vládní politiky za uplynulý rok.

Zmínil třeba přijetí fiskálního paktu, který předchozí kabinety odmítaly. V příštích dnech bude Sobotka o prioritách vlády v evropské politice jednat v Bruselu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem či šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

"Snažíme se jako země postupovat takovým způsobem, abychom EU posilovali, nikoli oslabovali," prohlásil premiér. "My jsme se rozhodli přistupovat k Evropské unii jinak, než to činila Nečasova či Topolánkova vláda. Vnímáme aktivní přístup k členství v EU jako tu nejlepší cestu, jak obhajovat naše národní zájmy," řekl. V této souvislosti zdůraznil, že jím vedená vláda schválila fiskální pakt, který v Unii vznikl v souvislosti s finanční krizí a ve kterém se každý stát zavazuje přijmout určitá pravidla rozpočtové kázně.

České zájmy podle něj vláda prosadila například v rámci vyjednávání o budoucí energetické politice. "Hájili jsme naše právo mít vlastní energetický mix a stanovovat si vlastní tempo zvyšování podílu obnovitelných zdrojů," dodal premiér.

Hodnoticí schůzky

Ve čtvrtek a pátek se v Bruselu koná zasedání Evropské rady, český premiér ale do Belgie zamíří již ve středu a na programu má řadu schůzek s klíčovými unijními představiteli, se kterými chce podle svých slov "zhodnotit rok proevropské politiky české vlády".

Kromě Tuska a Junckera se setká i s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou, poté s místopředsedy Evropské komise Fransem Timmermansem a Marošem Šefčovičem či šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Tématem nadcházejícího dvoudenního summitu v Bruselu bude zejména energetická unie, ale budou se řešit i hospodářské sankce vůči Rusku. EU je zavedla v souvislosti s ukrajinskou krizí loni v létě a platit mají rok. Bez prodloužení by proto skončily v červenci. Sobotka v této souvislosti očekává, že na nynějším jednání budou země informovány o tom, jak jsou plněny únorové mírové dohody z Minsku.

"Pozice ČR je zřejmá, domníváme se, že sankce musí být pevně navázány na plnění či neplnění minských dohod," řekl Sobotka. Dohody z Minsku jsou podle něj dobrou cestou k tomu, aby bylo dosaženo uklidnění situace na Ukrajině. "Je potřeba v jejich plnění pokračovat, ten harmonogram je rozložen na celý rok 2015," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy