Čechů ubude, v Afghánistánu ale zůstanou až do konce

Tereza Šídlová
14. 5. 2012 20:38
Pár dní před summitem NATO vláda projedná nasazení českých vojáků, jejich počet se sníží
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, www.sog.army.cz

Praha - Česko ladí svou taktiku na blížící se summit NATO, který o víkendu začne v americkém Chicagu.

Delegace vedená prezidentem Václavem Klausem s představiteli české vlády bude moct Alianci přislíbit další stovky českých vojáků pro náročné nasazení v Afghánistánu. Jejich počet se však bude výrazně snižovat.

Na konci roku 2014, kdy mají mezinárodní ozbrojené síly ze země odejít, tam má být minimálně 150 Čechů. Dnes jich v Afghánistánu slouží čtyřnásobek.

Velmoci naopak musí před summitem přemlouvat k další spolupráci v Afghánistánu Francii. Tamní nově zvolený prezident Francois Hollande totiž před volbami slíbil, že tři tisícovky francouzských vojáků z Afghánistánu stáhne ještě do konce letošního roku.

S menším počtem na Senát

Návrh na další nasazení českých vojáků v Afghánistánu projedná ve středu vláda.

"V souladu se strategií NATO se navrhuje postupná redukce zapojení v rámci mise ISAF (International Security Assistance Force) z počtu do 640 osob pro rok 2012 na počet do 539 osob v roce 2013 a do 340 osob pro rok 2014," stojí v dokumentu, který bude mít kabinet Petra Nečase na stole.

Postupné snižování počtu českých vojáků v Afghánistánu neprovokuje ani opozici, jejíž hlasy bude vláda potřebovat především v Senátu, kde návrh musí překonat "oranžovou" většinu.

"Materiálem se budeme teprve v ČSSD zabývat. Nicméně jde tím směrem, který prosazujeme, tedy snižováním počtu vojáků," řekl Aktuálně.cz stínový ministr obrany Jan Hamáček.

Nasazení českých vojáků sníží také ukončení činnosti české "měkké síly" působící v Afghánistánu, tedy Provinčně-rekonstrukčního týmu v provincii Lógar. "V souladu se 'Strategií působení České republiky v Afghánistánu v letech 2012-2014' předpokládáme ukončení činnosti PRT v první polovině roku 2013," stojí v dalším vládním dokumentu.

Češi chystají MAT

Vondra bude v NATO nabízet vrtulníkové výcvikové centrum.
Vondra bude v NATO nabízet vrtulníkové výcvikové centrum. | Foto: Ludvík Hradilek

PRT tvoří čeští civilní odborníci, kteří pomáhají Afgháncům s projekty, které mají posílit rozvoj země. Jde například o projekty týkající se vodního hospodářství a zemědělství, ale i stavební práce nebo poradenství místní afghánské samosprávě.

I poté, co odejdou z provincie čeští specialisti, část ozbrojených složek zůstane. Přetvoří se na MAT, což je zkratka pro vojenský poradenský tým, a bude cvičit místní síly.

S tím mají Češi zkušenosti už z mnohem bouřlivější provincie, než je Lógar. Ve Wardaku nyní slouží padesátka Čechů, kteří cvičí afghánské vojáky a policisty.

Působení Čechů v Afghánistánu provázely i tragické momenty. Od roku 2007 si válka vyžádala pět českých obětí. V roce 2014 se ale změní charakter českého nasazení.

"Během roku skončí MAT v Lógaru i MAT ve Wardaku. Na oplátku tam v půlce roku vyjede cvičit padesátka speciálů své kolegy," uvedl zdroj z ministerstva obrany.

Armáda poafghánská

Ministr obrany Alexandr Vondra v pondělí uvedl, že česká armáda se chystá na "poafghánskou dobu".

"Zkušenosti z Afghánistánu, především na taktické úrovni, jsou přenositelné i do jiných typů konfliktů. A technika, která byla v uplynulých letech pro pozemní síly pořízena, rozhodně není jednoúčelová," řekl Vondra.

Před blížícím se summitem také naznačil směr jednání na půdě NATO.

Američané budou podle Vondry od Evropanů očekávat, aby ve vyšší míře zajišťovali bezpečnost a zájmy svého území a jeho sousedství. "Pokud toho nebudeme schopni, pak Američanům přestane dávat Aliance smysl, což nesmíme dopustit," varoval Vondra.

Češi také budou Alianci nabízet projekt vrtulníkového výcvikového centra.

"V rámci konceptu chytré obrany a určité dělby práce jsme představili náš plán ujmout se vedoucí role při výstavbě a vytváření mnohonárodnostního centra leteckého výcviku. To je projekt, který představíme v Chicagu," řekl už dříve Vondra.

Na projektu by se mělo podílet i Chorvatsko, které by obstaralo výcvik v náročném hornatém terénu.

 

Právě se děje

Další zprávy