Část ODS kritizuje Pospíšila, že nepracuje pro stranu

Kateřina Eliášová
14. 6. 2011 21:35
Podle zdrojů z ODS nemá nyní ministr spravedlnosti bezproblémovou pozici ani u premiéra
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se stal terčem kritiky některých regionálních organizací ODS, které ho kritizují za to, že málo pracuje pro stranu.

I když premiér Petr Nečas dlouhodobě odmítá komentovat personální změny ve vládě, podle informací Aktuálně.cz ani u něj nemá Pospíšil (navzdory nedávným pochvalám za předložení občanského zákoníku) bezproblémovou pozici.

Některé zdroje z vedení ODS pak Aktuálně.cz řekly, že Pospíšil by při chystané obměně vlády mohl na podzim přijít i o ministerské křeslo. Je možné i to, že premiér Pospíšila přesune na jiný post ve vládě: v úvahu přichází legislativní rada vlády nebo resort školství.

O tom, že by Pospíšil mohl opustit spravedlnost, se mluví i u Věcí veřejných, které by tento resort rády obsadily svým člověkem.

Kromě kritiky z regionů je nyní Pospíšil pod tlakem i kvůli aférám ve svém resortu - zejména těch kolem pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly.

ODS má slabé vedení, zní z krajů

Téma případného Pospíšilova odchodu či přesunu na jiné místo nechtějí kritici komentovat nahlas a v rozhovorech o případných změnách ve vládě žádají redakci o anonymitu.

Aktuálně.cz oslovilo jak členy vedení strany, tak zástupce regionů. Názory na Pospíšila se různí, převažuje však kritika. Druhým nejčastěji kritizovaným ministrem je pak místopředseda ODS Alexandr Vondra, který vede obranu.

"Oba pracují ve svých resortech a jen se "vezou". Pro stranu nedělají skoro nic. Nečas však z mého pohledu překvapivě hájí Vondru, kritičtější je k Pospíšilovi," tvrdí člen vedení strany.

Kritika z krajů nepadá jen na Pospíšilovu hlavu, ODS dlouhodobě kritizuje své vedení jako celek. Nejvíce vadí fakt, že Nečas zůstával dlouho sám v obhajobě reforem i ve vysvětlování koaličních sporů a tahanic.

"Naše vedení je jednotné. V nečinnosti," uvedl v nadsázce jeden z ministrů za ODS.

Změny až na podzim

Ačkoliv Věci veřejné požadují hlubší změny v kabinetu do konce června, ODS chce nejprve projednat a hlavně schválit reformní zákony.

Případné změny v kabinetu tak proběhnou s největší pravděpodobností až koncem léta či začátkem podzimu.

Zdroje z koalice Aktuálně.cz řekly, že od nynějška chce Nečas případné rošády řešit v rámci bilaterárního jednání, nikoliv na zasedáních K9, kde spolu sedí zástupci všech tří stran.

 

Právě se děje

Další zprávy