ODS spouští záchranný program, hledá zlého muže

Kateřina Eliášová
1. 2. 2011 11:25
Strana hledá stranické experty, kteří pomůžou Nečasovi "prodat" reformy
Petr Nečas by neměl schytávat koaliční špílce sám, myslí si lidé z ODS. Ve sněmovně mu přibudou expertní posily
Petr Nečas by neměl schytávat koaliční špílce sám, myslí si lidé z ODS. Ve sněmovně mu přibudou expertní posily | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS se snaží vzpamatovat z posledních vážných roztržek s koaličními partnery, které ji dovnitř i navenek výrazně oslabily. Půl rok od posledního kongresu vznikl plán, jak stranu restartovat a posílit předsedu strany Petra Nečase.

Připravují jej lidé ze stranického grémia a z vedení obou parlamentních klubů.

Po korupční aféře ministra Drobila a po hádce o policejního prezidenta zesílilo u lidí z nejužšího vedení strany přesvědčení, že ODS má sice nejvíc poslanců, ale je příliš slabým lídrem koalice.

Plán, jak situaci zvrátit, má tři klíčové body.

Jednak najít k předsedovi strany silného hráče, který bude plnit úlohu "zlého muže" strany, za druhé přenést koaliční spory z vlády na interní jednání koalice a nakonec najít v poslaneckém klubu silné osobnosti, které pomůžou Nečasovi prosazovat reformy.

ODS hledá "zlého muže"

Oporu nyní hledají tvůrci "restartovacícho" plánů právě u poslanců. ODS chybí ostřílení sněmovní diskutéři, jakými byli třeba Vlastimil Tlustý nebo Ivan Langer.

Za Langera, jehož nepustili do nové sněmovny loni na jaře voliči, měl být náhradou nový místopředseda ODS Pavel Drobil, jenže toho už "pohřbila" korupční aféra v jeho bývalém úřadu ministra životního prostředí.

Ivan Langer coby zlý muž teď ODS chybí, myslí si řada straníků
Ivan Langer coby zlý muž teď ODS chybí, myslí si řada straníků | Foto: Jan Langer

I to je důvod, proč si v ODS myslí, že vedle Nečase nestál při posledních koaličních sporech žádný z místopředsedů.

"Ty rány by měl schytávat také někdo jiný než Petr Nečas," říká olomoucký poslanec Zdeněk Boháč.

Zvolili jsme slabě

Politici z ODS připouštějí, že strana doplácí na to, že si zvolila slabé vedení. Své stranické špičky však odmítají kritizovat otevřeně.

"Miroslava Němcová z pozice šéfky sněmovny může těžko odrážet koaliční špílce, Pavla Drobila oslabila aféra v jeho resortu, Alexandr Vondra a Jiří Pospíšil mají dost práce ve svých ministerských resortech a Pavel Blažek už na zasedání grémia pro jistotu nejezdí téměř vůbec," zhodnotil situaci člen užšího vedení strany, který si nepřál být jmenován.

"Nicméně tyto politiky si do předsednictva vybral na kongresu sám Petr Nečas," připomněl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. I on souhlasí s tím, že by neměl Nečas odrážet útoky zcela sám. "Mně se teď trochu rozvázaly ruce, jako předseda Senátu jsem mohl jen těžko komentovat vnitrostranické či koaliční spory," řekl Aktuálně.cz.

Ani v poslaneckém klubu však zatím "zlý muž" není vidět. Jeho roli zatím plní Petr Tluchoř, Jan Vidím nebo Marek Benda.

Hledáme experty

Absenci důraznějšího vedení chce ODS nahradit silnými poslanci, kteří budou schopni mít silný názor, zaujmout a vyprofilovat se jako experti na různá témata.

"Plánujeme stanovit odborné mluvčí pro jednotlivé programové oblasti. Ti ovšem nemají kopírovat vládu, spíše pomáhat předsedovi s představením programu a vizemi ODS," popsal plán člen grémia a místopředseda senátu Přemysl Sobotka.

Šanci dostanou i nováčci nebo méně známí poslanci. Třeba problematiku bezpečnosti má nově na starost pražská poslankyně Jana Černochová, neziskové organizace Lenka Kohoutová a korupci moravskoslezský Jaroslav Krupka.

Zmiňovaného Vlastimila Tlustého "střídá" v rozpočtových záležitostech Pavel Suchánek a v daňových sází strana na Michala Doktora, který už patří ke služebně starším poslancům.

"Klub má více než polovinu nováčků, kteří se zatím učí. Nelze být expertem za pár měsíců," omlouvá své kolegy místopředseda klubu Zbyněk Stanjura, sám nováček, který se postupně učí sněmovní procedury a je prvním zástupcem šéfa klubu Petra Tluchoře.

Novinkou má být rovněž pravidelné "grilování" ministrů. Poslanci budou chtít znát novinky v jejich agendě. Už na tento týden si pozvali ministra zdravotnictví Leoše Hegera a na příští týden chtějí slyšet od ministra Víta Bárty novinky z jeho připravované dopravní superkoncepce.

Z televize do sněmovny

ODS má dobrý důvod, proč zaměřit pozornost na parlament. Nejde jen o představování vizí, mají se tam přesunout stranické souboje o klíčové reformy, přičemž to platí i pro vnitrokoaliční souboje.

"Naši lidi budou muset umět reformy vysvětlovat, ale i obhájit ODS v případně odlišných názorů nejen ze strany opozičních poslanců, ale i kolegů z koaličních klubů," uvedl Stanjura.

První šanci dostanou noví straničtí experti už na jaře, kdy chce vláda poslat do sněmovny důchodovou reformu.

Koaliční spory by se měly víc řešit na jednáních K9, ne v televizi
Koaliční spory by se měly víc řešit na jednáních K9, ne v televizi | Foto: Ludvík Hradilek

Naopak snahou ODS je potlačit půtky na vládní úrovni. Poslední koaliční spory se odehrávaly přes média, což ODS nesla nelibě. "To by si měli količní partneři vysvětlovat na společných jednáních, ne přes média, ale ani ne ve sněmovně," myslí si olomoucký poslanec Boháč.

"Už jsme se s panem premiérem a koaličními partnery shodli na tom, že by bylo vhodné vídat se častěji," sdělil předseda poslaneckého Klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Poslední oficiální schůzka koaličních špiček tzv. K9 se naposledy sešla kvůli situaci ve zdravotnictví ve středu, nicméně s více než měsíční přestávkou.

 

Právě se děje

Další zprávy