Bursík se neomluví. Na Fischera vyrukoval s otázkami

Martina Machová Martina Machová
27. 1. 2010 12:36
Přestřelka politiků kvůli hornímu zákonu pokračuje
Martin Bursík se pře s Fischerem o horní zákon. Vláda prý podlehla lobbingu
Martin Bursík se pře s Fischerem o horní zákon. Vláda prý podlehla lobbingu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestřelka mezi zeleným poslancem Martinem Bursíkem a premiérem Janem Fischerem kvůli novele horního zákona pokračuje.

Exministr životního prostředí se odmítl omluvit za svá slova o "skandálním podlehnutí lobbismu, které naznačuje korupční jednání vlády". Fischer se proti jeho tvrzení ohradil a požádal o veřejnou omluvu.

Aby se vzájemné vztahy uklidnily, chce Bursík po Fischerovi vysvětlení náhlého obratu jeho kabinetu, včetně série nestandardních kroků, které podle něj stoprocentně nahrávají ekonomickým zájmům uhelné těžařské loby na úkor veřejného zájmu.

Smyslem novely bylo více ochránit Horní Jiřetín a další obce před těžbou uhlí.

Vláda Mirka Topolánka (ODS) včetně její legislativní rady totiž zákon jednohlasně podpořila. Fischerův kabinet jej ale z jednání sněmovny stáhl a k pozdější snaze zelených oživit novelu horního zákona jako poslaneckou iniciativu se postavil odmítavě.

Martin Bursík chce proto po Fischerovi například vysvětlit, proč souhlasil s tím, že ještě vládní novelu stahoval ministr průmyslu, když autorem bylo ministerstvo životního prostředí, nebo proč vyhověl ministru průmyslu a souhlasil se stažením zákona bez připomínkového řízení.

"Ze hry tak ministerstvo životního prostředí zcela vyšachoval," argumentoval Bursík.

Fischer: Beru to na vědomí

Odůvodnění odmítavého stanoviska vlády podle něj navíc vychází z nesprávných, či dokonce lživých údajů, jež ministrům dodal resort průmyslu a obchodu. Problematické je podle Bursíka to, že argumenty proti novele horního zákona vycházejí z dokumentů, které ještě ani nebyly vládou schváleny.

"Předseda vlády Jan Fischer požádal 26. ledna poslance Martina Bursíka, aby vzal zpět svá slova o podezření z korupčního jednání vlády. Premiér bere na vědomí, že tak poslanec Strany zelených neučiní, přestože pro svá tvrzení nemá žádné důkazy," reagoval mluvčí vlády Roman Prorok.

"Vláda České republiky postupovala v souladu s pravidly, jimiž se řídí při svých jednáních. Své rozhodnutí také veřejně zdůvodnila, a to bezprostředně poté, kdy jej 23. listopadu 2009 přijala," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy