Babiš ministrem? Potřeboval by lustrační osvědčení

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 10. 2013 7:17
Dokument posílá Úřad vlády spolu s návrhem na jmenování prezidentu republiky
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Přestože se jednání o nové vládě ještě oficiálně ani nerozběhla, zejména pro hnutí ANO je může komplikovat minulost jeho lídra.

Andrej Babiš sice v předvolební televizní debatě prohlásil, že by se případně "obětoval" a přijal post ministra financí, ale podle zákona by předtím musel - stejně jako ostatní navržení minstři - předložit negativní lustrační osvědčení. Tedy doklad, že není evidován jako vědomý spolupracovník StB.

Na Slovensku však - jak známo - vede Andrej Babiš a jeho právníci soudní spor právě o tuto věc. Komunistická Státní bezpečnost o něm vedla svazek jako o spolupracovníkovi s krycím jménem Bureš. Babiš tvrdí, že s StB vědomě nespolupracoval, a je tudíž jako agent evidován neoprávněně.

Soud rozhodne nejdříve v lednu. Mimo jiné proto, že na říjnové líčení se Babiš ani jeho svědci nedostavili.

Kdo potřebuje lustrační osvědčení

Jak zjistila redakce Aktuálně.cz, lustrační osvědčení by musel předložit každý z ministrů už před jmenováním vlády.

"Běžný postup je, že Úřad vlády posílá na Hrad s návrhy na jmenování ministrů zároveň i jejich negativní lustrační osvědčení," řekl Aktuálně.cz úředník ministerstva vnitra obeznámený s problematikou.  Mluvčí Rusnokovy vlády Jana Jabůrková to potvrzuje.

"Je to tak, vaše informace jsou správné, odpověď na vaši otázku na zavedenou praxi zní ano," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz Jabůrková. "Doposud to bylo vždy tak, že ministři lustrační osvědčení měli," dodává.

Andrej Babiš držitelem lustračního osvědčení není. "Pan Babiš nikdy o lustrační osvědčení nežádal, nebyl důvod, rejstřík má čistý," odpověděla na dotaz ohledně osvědčení pro případ Babišova vládního angažmá mluvčí hnutí ANO Radka Burketová.

Požadavek se opírá o lustrační zákon z roku 1991, který stanoví "předpoklady pro výkon funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním v orgánech státní správy".

Jak se postupuje, vysvětlil ředitel tiskového oddělení ministerstva vnitra Pavel Novák. "Ve chvíli, kdy dostaneme žádost od Úřadu vlády, oslovíme Archiv bezpečnostních složek. Následně my vydáme osvědčení, zda dotyčný byl, nebo nebyl veden v evidencích," upřesňuje.

V případě, že člověk, který dostane pozitivní osvědčení, tedy že byl evidován, a následně vyhraje soud, od ministerstva vnitra jiné - negativní - osvědčení nedostává. "Má v ruce naše pozitivní osvědčení a vedle toho soudní verdikt - a může předkládat obojí. My pouze vydáváme osvědčení, zda evidován byl, nebo ne," vysvětluje Pavel Novák.

Podle informací Aktuálně.cz by databáze StB za celé někdejší Československo měla být k dispozici v Archivu bezpečnostních složek.

Babišův spor o "oprávněnost" evidence

Soudní spor, který má stvrdit jeho neoprávněnou evidenci ve svazcích StB, vyvolal na Slovensku sám Andrej Babiš. Spis, který o něm vedla, StB v roce 1989 z valné části skartovala.

Andrej Babiš se v říjnu před volbami nedostavil k soudu, jemuž slovenský Ústav pameti národa (ÚPN) dodatečně předložil další důkazy o jeho údajně vědomé spolupráci.

Požádal však o ně slovenský deník SME a následně zveřejnil informaci o těchto nových důkazech ÚPN - jiných dvou svazcích, které dokládají údajně vědomou spolupráci agenta Bureše.

Jeden z nich, svazek operace Oko, obsahuje podle SME dvakrát jméno Bureš v seznamu dokumentů. A druhý, svazek o konspiračním bytě, obsahuje stejné jméno. SME.sk na svých stránkách zveřejnila i fotokopii dvou stran svazku.

Babišovi právníci už prohlásili, že předložené záznamy nemají "žádnou důkazní hodnotu", a hodlají napadnout jejich věrohodnost. ÚPN si stojí za svým.

Jak vypadala oslava volebního triumfu ve štábu ANO? Podívejte se ve fotogalerii:

"Dokumenty, které jsme soudu předložili, potvrzují, že pan Babiš je oprávněně evidovaný jako agent StB s krycím jménem Bureš," cituje pak deník SME šéfa slovenského ÚPN Ondreje Krajňáka.

Andrej Babiš sice před volbami o možném vládním angažmá mluvil, bezprostředně po volbách, v nichž získal 47 mandátů, ale upřednostňuje spíše mimovládní angažmá a postavení podporovatele nového kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy