Dětských cukrovkářů je čtyřikrát víc. Kvůli chemii v jídle

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
15. 1. 2015 5:30
Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že ke vzniku onemocnění přispívají také škodliviny v potravinách.
Dětských diabetiků za deset let přibylo. Jejich počet se zvedl čtyřikrát.
Dětských diabetiků za deset let přibylo. Jejich počet se zvedl čtyřikrát. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mezi českými školáky skokově přibývá cukrovkářů. Za posledních deset let se jejich počet zvedl na více než dva tisíce, tedy na čtyřnásobek. Důvod? Chemikálie v jídle. Podle odborníků přispívají ke vzniku diabetu hlavně pesticidy a alloxan, který se uvolňuje při bělení potravin.

"Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že kromě těchto faktorů přispívá ke vzniku onemocnění také manipulace s pesticidy a dalšími chemickými látkami," potvrzuje Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu. Platí to o obou typech diabetu.

Řada chemikálií se přitom běžně nachází v jídle. "Jedná se například o konzervanty, které se používají k ošetření potravin," podotýká náměstek ředitele pro vědu a výzkum ostravské fakultní nemocnice Václav Procházka.

Chemikálie porušují metabolismus tuků v těle

Dětských pacientů ve věku 0 až 19 let přibylo za posledních deset let až čtyřnásobně.
Dětských pacientů ve věku 0 až 19 let přibylo za posledních deset let až čtyřnásobně. | Foto: Aktuálně.cz

Souvislost mezi cukrovkou a chemikáliemi jasně ukázaly dvě studie – jedna polská a druhá americká.

Studie amerického Státního institutu pro vliv prostředí na zdraví a Státního institutu pro rakovinu se zaměřila na pesticidy a jejich vliv na diabetes II. typu. Lékaři sledovali bezmála 32 tisíc lidí, kteří často zacházeli s organochlorovými pesticidy. Jakékoliv další ukazatele odborníci pomíjeli - nezajímal je ani věk lidí, ani jejich tělesná hmotnost.

Výsledek? U lidí, kteří byli déle než čtvrt roku vystaveni působení chlordanu (více o této látce v přiložené tabulce), vzrostlo riziko onemocnění cukrovkou o 63 procent. U látky heptachlor byl výsledek ještě horší – riziko se zvedlo o 94 procent. V obou případech jde o látky, jejichž použití je mezinárodními organizacemi sice regulováno, ale povoleno.

"Vypadá to, že organochlorové látky skutečně mění, tedy porušují metabolismus tuků a glukózy v těle," nabízí vysvětlení Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Konzervant uměle vyvolává cukrovku

Chemikálie, které zvyšují riziko diabetu

Chlordan

  • Pesticid používaný zejména v zemědělství k ošetření obilí a citrusů a v domácnostech proti termitům.
  • V čisté formě je to bílá krystalická látka s mírně štiplavým zápachem.
  • Jeho použití je regulováno Stockholmskou úmluvou.

Heptachlor

  • V minulosti používaný v zemědělství i v domácnostech jako insekticid k hubení mravenců, termitů a červů.
  • Čistý heptachlor je bílá krystalická látka se slabým kafrovým zápachem.
  • Kumuluje se v tukových tkáních, játrech a ledvinách.
  • Jeho použití je regulováno Stockholmskou úmluvou.

Alloxan

  • Vedlejší produkt v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Při bělení některých potravin (například bílá mouka, rýže či bílý cukr) se používá mimo jiné kysličník chloričitý, který vytváří v kombinaci se zbytkovým proteinem ve většině těchto potravin alloxan.
  • Objevuje se také v potravinách (kukuřici či zelenině), které jsou transportovány z daleka. 
  • Jde o mykotoxin produkovaný plísněmi. Má schopnost zničit beta buňky pankreatu, proto vyvolává diabetes.

Polští lékaři se zaměřili přímo na děti a diabetes I. typu. Zkoumali, jestli jim v krvi koluje látka alloxan. "To je chemikálie, která se používá nejen k umělému vyvolání diabetu při klinických testech na zvířatech, ale která se vyskytuje také v potravinách. Hlavně v těch, které byly přivezeny z velké dálky,“ přibližuje Václav Procházka z ostravské fakultní nemocnice.

Také tady byl výsledek jednoznačný. Ukázalo se, že v krvi dětských diabetiků I. typu se vyskytuje až sedminásobně vyšší hladina alloxanu.

Podle Jindřicha Petrlíka ze sdružení Arnika se ale o žádné překvapení nejedná. "Potvrzují se tím jen dřívější podezření. Dávno například víme, že existuje úzká souvislost mezi dioxiny, které jsou příměsí v pesticidech, a obezitou," říká. Obezita je přitom dalším rizikovým faktorem, který vznik cukrovky u lidí přivolává.

Jedy sníme spolu s rybami či masem

Dioxiny se sice jako konzervanty k ošetření potravin nepoužívají, v jídle se ale vyskytnout mohou. Jed, který nechtěně produkují chemičky při výrobě chloru nebo který se uvolňuje při spalování komunálního odpadu, totiž běžně koluje v mořích a hromadí se v tuku živočichů – třeba tuleňů a ryb. S těmi se pak dostávají do potravního řetězce lidí. Buďto přímo, nebo přes moučku z rybího tuku, kterou se přikrmují zvířata chovaná na maso.

S výsledky zahraničních studií už začali pracovat také čeští lékaři - například odborníci z ostravské fakultní nemocnice. Protože ale jde o celosvětový problém a není snadné rizikové faktory v krátké době snížit, bude dětských diabetiků podle lékařů i nadále přibývat.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého přitom léčba cukrovky stojí miliony. Třeba v roce 2013 dala VZP za léčbu čtyř tisíc dětských diabetiků zhruba 104 milionů korun.

V dospělé populaci trpí diabetem asi 862 tisíc lidí. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv v loňském roce spotřebovali více než 8,5 milionu balení medikamentů na cukrovku za necelé tři miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to o 175 tisíc balení léku víc. Další tisíce lidí o své nemoci nevědí.

Alloxan v jídle nikdo nesleduje

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že se snaží škodliviny v jídle hlídat. "Česká republika se řídí mimo jiné nařízením Evropské komise a snaží se zajistit, aby výrobci a dovozci dodržovali maximální povolené limity látek v potravinách. Za posledních deset let se proto podařilo počet případů, kdy byly potraviny kontaminovány pesticidy, snížit," řekl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Rizika spojená s pesticidy se pokouší potlačit také ministerstvo životního prostředí. "Děje se tak na základě evropského práva," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva.

Výskyt alloxanu v jídle ale nikdo nesleduje. Česko jen vydalo vyhlášku, podle které výrobci nesmějí mouku bělit chemicky. 

"Výskyt alloxanu nebyl projednáván v žádné pracovní skupině Evropské komise. Navíc zatímco některé zahraniční zdroje tvrdí, že by látka mohla vznikat při procesu bělení mouky z bělicího činidla, další studie toto tvrzení vyvrací," vysvětluje Jordán přístup ministerstva zemědělství.

 

Právě se děje

před 8 minutami

Trump podal měsíc po volbách další žalobu, chce zneplatnit 200 tisíc hlasů ve Wisconsinu

Kampaň stížností amerického prezidenta Donalda Trumpa na výsledky letošních voleb pokračuje i téměř měsíc po skončení hlasování. Nejvyššímu soudu ve Wisconsinu dnes jeho tým předložil žalobu, která požaduje zneplatnění více než 200 000 hlasovacích lístků, informovala agentura AP. S podobnými požadavky zatím prezident u žádného soudu neuspěl.

Wisconsinské úřady v pondělí potvrdily, že hlasování v prezidentských volbách zde vyhrál kandidát Demokratické strany Joe Biden, a to o více než 20 000 hlasů, což odpovídá asi šesti desetinám procentního bodu. Oficiálním vyhlášením výsledků se rozběhla pětidenní lhůta, v níž je ještě kandidáti mohou napadat. Trump už předtím avizoval, že z jeho strany přijde žaloba.

Wisconsinský nejvyšší soud dnes potvrdil, že podání obdržel, avšak neuvedl, zda se záležitostí bude podrobněji zabývat. Soud podle AP zároveň zvažuje, zda přijme dvě další stížnosti požadující diskvalifikaci některých hlasů z prezidentské volby.

Zdroj: ČTK
Další zprávy