Češi a Slováci chtějí registrovat špekáčky společně

krw
4. 3. 2008 17:55
Ministři zahraničí obou zemí se obrátí na Brusel
Ministr zemědělství Petr Gandalovič - vybojuje registraci pro špekáčky?
Ministr zemědělství Petr Gandalovič - vybojuje registraci pro špekáčky? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Ministr zemědělství v české vládě Petr Gandalovič a jeho slovenský protějšek Zdenka Kramplová se v úterý dohodli na podání společné žádosti o registraci špekáčků u Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise.

Na brněnském potravinářském veletrhu Salima symbolicky stvrdili společný postup potáhnutím za jeden špekáčkový provaz.

"Staletá tradice výroby, oblíbenost, které se špekáčky těší v České republice i na Slovensku, a společný zájem na kvalitních výrobcích nás vedly k dohodě o jednotném postupu, respektive záměru podat společnou žádost o registraci této zaručené tradiční speciality," uvedl ministr.

Sladění kroků obou stran je výsledkem intenzivních jednání probíhajících od prosince loňského roku, která pomohla odstranit sporné body.

Ještě na podzim totiž hrozilo, že se Česká republika bude muset se špekáčky rozloučit. Slováci tehdy požádali Evropskou unii o ochranné známky na některé uzenářské výrobky a kromě spišských párků nebo loveckého salámu se jednalo právě o špekáčky.

Pokud by Brusel jejich požadavkům vyhověl, čeští výrobci by museli změnit zavedené názvy, nebo striktně dodržovat stanovenou recepturu, která je vždy součástí žádosti.

Podle odborníků má společná žádost velkou naději na úspěch. Více než stoletá tradice špekáčků tak zřejmě nebude přerušena.

Čtěte také: Zápis ochranných známek může ohrozit české uzenáře

Málo tučné máslo

K dalším tradičním českým potravinám pod ochranou Evropské unie patří Štramberské uši, Žatecký chmel, Pohořelecký kapr, Hořické trubičky nebo Pardubický perník.

Těmto výrobkům byla navíc přiznána ochrana zeměpisného původu, která jim zaručuje exkluzivitu v rámci celé Evropské unie.

Jiné potravinářské výrobky ale takové štěstí v Bruselu neměly.

Na nedostatečný obsah tuku doplatilo pomazánkové máslo. Tuzemský rum, nyní Tuzemák, pak není na rozdíl od požadované normy vyráběn z cukrové třtiny. Přejmenování zaběhnutého výrobku může výrobcům způsobovat značné finanční ztráty.


 

 

Právě se děje

Další zprávy