Ochranu Unie získala další česká specialita

čtk, sti
30. 5. 2007 10:52
Karlovarský suchar bude osmým českým výrobkem s ochrannou známkou EU.

Ochranné známky EU mají:

  • budějovický měšťanský var
  • budějovické pivo
  • českobudějovické pivo (stanoveno v přístupové smlouvě ČR k EU)
  • štramberské uši
  • pohořelický kapr
  • žatecký chmel
  • hořické trubičky
  • karlovarský suchar

Pozn: S výjimkou pohořelického kapra a žateckého chmelu, které žádaly o ochrannou známku původu (PDO), všechny zbylé výrobky získaly chráněné zeměpisné označení (PGI).

Brusel - Další český výrobek přibyl na seznam  tradičních potravinářských specialit, kterým Evropská unie poskytuje ochranu. Po hořičkých trubičkách tak bude zaregistrován i karlovarský suchar. Napřístě budou moci  toto pečivo péct pouze místní výrobci z Karlových Varů a okolí.

Proti celoevropské registraci tradičního pečiva ze západočeských lázní nevznesl během půlroční lhůty, která vypršela v úterý, nikdo námitky. Potvrdil to mluvčí evropské komisařky pro zemědělství Michael Mann.

Foto: Exver Food
Hořické trubičky získaly ochranu Evropské unie

Specialita díky vřídelní soli 

Karlovarský suchar se vyrábí stejným postupem už desítky let. Nyní je ve výrobním programu firmy Karlovarská pekárna Phobos a spolu se známými kulatými oplatkami patří k nejslavnějším místním výrobkům. Pečivo je hlavně součástí dietních jídelníčků, má typickou chuť - součástí těsta je totiž karlovarská vřídelní voda a také vřídelní sůl.

Česko má nyní nejvíce registrací z nových členských zemí EU a co do počtu chráněných lahůdek předběhla například Belgii, Dánsko nebo Irsko. ČR se ale nemůže rovnat především se středomořskými zeměmi, kterým chrání EU celkem několik stovek produktů.

Systém označování tradičních výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. Registrace na úrovni EU má chránit výrobce před nekalou konkurencí produktů, které se vyrábějí nápodobou původních postupů jinde. Ochranné známky slouží také jako způsob propagace národních produktů navenek.

Další čekají na posouzení

V praxi však trvá úřední postup déle, a tak z celkem 26 přihlášek, které ČR podala ve druhé polovině roku 2004, dospělo do konečné fáze posuzování pouze 11 výrobků. Pět z nich už registraci získalo, dalších šest přihlášek bylo zveřejněno v úředním věstníku EU, a Česko tedy čeká, zda během stanovené půlroční lhůty nebude mít k těmto přihláškám některá z členských zemí námitky.

EK do půl roku rozhodne o následujících přihláškách: lomnické suchary, třeboňský kapr, karlovarské oplatky, pardubický perník, mariánskolázeňské oplatky; nebo nošovické kysané zelí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy