Vegetariánům hrozí menší riziko rakoviny, tvrdí studie

Naďa Straková
4. 7. 2009 20:37
Podle poslední studie trpí konzumenti masa rakovinou častěji než vyznavači rostlinné stravy

Londýn - Vegetariáni mají daleko větší šanci, že nedostanou rakovinu. Alespoň určité typy ne. Tvrdí to rozsáhlá studie, kterou publikoval britský časopis zabývající se rakovinnými onemocněními British Journal of Cancer.

Po prozkoumání vzorku 60 tisíc jedinců dospěli britští a novozélandští vědci k závěru, že lidé, kteří nejedí maso, jsou odolnější vůči rakovině krve, močového měchýře a žaludku. Proti nejčastějšímu "zabijáku" - rakovině střev - však milovníci rostlinné stravy chráněni nejsou.

Vzorek lidí experti rozdělili do třech skupin: vegetariány, dále konzumenty tzv. červeného masa (hovězí, vepřové, skopové) a konzumenty ryb.

Z průzkumu vyplývá, že ze 100 lidí, kteří jedí maso, přibližně 33 osob dostane během života rakovinu. U vegetariánů je to pouhých 29.

Vegetariáni vedou

Ve studii vědci dále uvádí, že mezi vyznavači rostlinné stravy a "maso-pojídači" existují největší rozdíly v náchylnosti k lymfatické rakovině a rakovině krve. Konzumentům masa hrozí dvakrát tak větší riziko, že se tyto dva typy rakoviny u nich rozvinou.

Vegetariáni mají také až o 75 procent větší šanci, že nedostanou vzácný druh rakoviny - myelomatózu.

U rakoviny žaludku si nejlépe vedli nejen vegetariáni, ale i lidé, kteří rádi jedí ryby. Toto však nebylo pro britské a novozélandské vědce žádným překvapením, neboť už v minulosti se prokázalo, že při konzumaci tepelně zpracovaného masa dochází v žaludku k utváření karcinogenních N-nitroso sloučenin, které mohou narušit DNA.

Zajímavým poznatkem pro vědce však byla skutečnost, že vegetariánky mají dvakrát tak větší sklony k rakovině děložního čípku než konzumentky masa, byť konečné číslo postižených touto nemocí nebylo vysoké.

Konzumenti ryb jsou na tom s rakovinou lépe než konzumenti červeného masa, ale ne tak dobře jako vegetariáni
Konzumenti ryb jsou na tom s rakovinou lépe než konzumenti červeného masa, ale ne tak dobře jako vegetariáni | Foto: Aktuálně.cz

Zatím záhada

Vědci zatím nedokážou přesně vysvětlit, proč vegetariáni mají všeobecně nižší náklonnost k rakovinným onemocněním, ale jako možný důvod uvádí to, že se v červeném mase vyskytují látky schopné mutace. Podle vedců je také pravděpodobné, že zelenina funguje jako ochrana před karcinogeny.

Vegetariánská strava však není zcela ideální. Je sice bohatá na vlákniny a vegetariáni často neholdují tučným potravinám, ale může jim scházet vitamín B12 a proteiny, které se nacházejí v mase.

"Jedná se o zajímavé výsledky (dotyčného průzkumu), které opět potvrzují, že to, co jíme, může ovlivnit naše sklony k rakovinným onemocnění," nechal se slyšet mluvčí britského Centra pro rakovinu, které na výzkum poskytlo potřebné finance.

"Ale vztah mezi stravou a rakovinou je komplikovaný a bude potřeba provést další průzkumy, abychom zjistili, do jaké míry strava ovlivňuje riziko rakovinu dostat a které specifické stravovací návyky jsou v tomto ohledu nejdůležitější."

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 14 minutami

Prezident Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici, jde o plánovanou hospitalizaci

Prezident Miloš Zeman je na plánované návštěvě v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Sdělil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jak dlouho prezident v nemocnici zůstane, neuvedl. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke sdělila, že jde o plánovanou krátkodobou hospitalizaci.

"Mohu pouze konstatovat panu prezidentovi končí tento týden dovolená a v týdnu příštím už jsou naplánovány mnohé aktivity - setkání s velvyslanci, setkání s panem premiérem nebo Země živitelka," uvedl Ovčáček.

Zdroj: ČTK
před 34 minutami

Inflace v eurozóně v červenci vystoupila na rekordních 8,9 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 procenta z červnové hodnoty 8,6 procenta. Inflace tak vystoupila na další rekord. V konečné zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlé údaje z konce července. Za vysokou inflací stojí zejména prudký růst cen energií. V celé Evropské unii inflace v červenci zrychlila na 9,8 procenta z červnových 9,6 procenta, uvádí evropský statistický úřad. Tento údaj Eurostat v rychlém odhadu neuváděl.

Inflace v eurozóně se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ke konci července ECB v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok se dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Ceny energií v eurozóně se podle konečné zprávy Eurostatu v červenci meziročně zvýšily o 39,6 procenta. Jejich růst nicméně zpomalil z červnových 42 procent. Zrychlil naopak růst cen potravin, a to na 9,4 procenta z 8,9 procenta.

Zdroj: ČTK
Další zprávy