Požvýkat, opražit, poslat. Tak se sklízí kešu oříšky

Požvýkat, opražit, poslat. Tak se sklízí kešu oříšky
Strom Anacardium occidentale, z něhož oříšky jsou, pochází ze severovýchodní Brazílie. Odtud se nakonec rozšířil i do dalších koutů světa. Mezi největší pěstitele patří Brazílie, Indie, Indonésie, Mozambik, Nigérie, Tanzanie a Africké Guineje. Právě sem zamíříme. Na snímku vidíte plod, pro nějž se vžilo označení "kešu jablko".
To po dozrání spadne na zem. Třeba k nohám zaměstnankyně místní plantáže.
Jak je z této fotografie vidět, tak sklizní kešu ořechů v Africké Guineji někdy žijí celé rodiny.
Nejprve je potřeba je pořádně umýt.
Foto: ISIFA
Zahraničí Dan Poláček Zahraničí, Dan Poláček
22. 9. 2012 8:00

Asi každý už se setkal s kešu ořechy, plody cca 12 metrů vysokého stromu, jenž nese botanické označení Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) a roste převážně v tropech.

Málokdo ale zřejmě ví, že samotné oříšky se po jednom ukrývají v tlusté skořápce, která je přirostlá na kešu jablku. Ořechy disponují sladce jemnou chutí a jsou bohatým zdrojem hořčíku či vitamínů B1 a B2. Možná právě proto jsou oblíbené mezi fanoušky vyvážené a zdravé stravy.

Nechceme vás ale zahltit fakty. Podívejte se, jak se tato exotická pochutina sklízí.

 

Právě se děje

Další zprávy