Stejný kečup, jiné složení. Proč jsou potraviny v Německu kvalitnější než v Česku?

Zahraničí Aneta Zachová, Zahraničí
Aktualizováno 27. 6. 2018 11:30
Jedna značka, jeden obal - ale různé složení. Na dvojí kvalitu zboží, kdy například do Česka se dováží méně kvalitní lančmít než do Německa, už dlouho upozorňují státy střední a východní Evropy. Teď to ale vypadá, že nátlak na Brusel přinese výsledky. Už od ledna roku 2020 by mohla začít platit nová pravidla, která by zakazovala dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU.
Foto: Markéta Zemánková

Stejný obal, různá kvalita

Česká republika a další země středoevropské visegrádské čtyřky dlouhou dobu upozorňují, že řada výrobců dělá rozdíly mezi Západem a bývalými státy východního bloku. Do Česka nebo Polska posílají výrobky ve stejném obalu jako třeba do Německa, jejich složení je ale jiné. A spolu s tím i kvalita.

U některého zboží je například v postkomunistických zemích použitá masová náhražka, u západních sousedů ale najdeme skutečné maso. Podobně je tomu u jogurtů - ty "východní" někdy obsahují nižší podíl ovoce.

 

Právě se děje

Další zprávy