Bangkok - Pečené kobylky, larvy bource morušového, klešťanky nebo třeba pavouky či malé druhy žab nabízí turistům toužícím po nevšedních gurmánských zážitcích pouliční prodavači v ulicích Bangkoku.
Největším hitem jsou zde nyní prý pečení štíři, napsal server CNN.
Britská turistka Beverly Burnettová labužnicky otvírá ústa a chytá za hlavu smažené saranče. Nejprve nerozhodně olízne jeho dlouhé zadní končetiny, a pak se do hmyzu zakousne.
"Ooooooooooooooh," pochvaluje si pětapadesátiletá Burnettová a na její tváří se odráží směsice pocitů: radost, úžas a triumf.
Smažené saranče podle ní chutná jako "křupavé kuřátko". "Jedla jsem už i luční kobylky a housenky bource morušového," pochlubila se.
Brouci, cvrčci... Stačí si jen vybrat
Přitom se jí již sbíhají sliny na další smažený hmyz a ptá se prodejce: "Co dalšího byste mi doporučil? Je to všechno dobré? Co je tohle? Brouci? Cvrčci? Ano, zkusím tedy cvrčky."
Mezitím se kolem Britky vytvořil malý hlouček turistů a dívá se na její odvážné počínání.
Při pohledu na ploché brouky se však žena štítivě odtáhne: "Ne, tohle nejím. Nemůžu jíst šváby." Když se dozví, že nejde o šváby, ale o klešťanky, vodní hmyz, který je turisty za šváby často zaměňován, trochu se uklidní. Ochutnat je však přesto nehodlá.
Jaký hmyz jí nejvíce chutná? "Kobylky," odpovídá bez zaváhání. Po návratu do rodné Anglie však změnu jídelníčku neplánuje. "Neprodávají je stejně upravené jako tady. Patří to prostě k Bangkoku."
Kilo kobylek za 252 korun
Brit Mark Spedding poprvé ochutnává larvy bource morušového. "Ta chuť se podobá kuřeti... Nejsou tak šťavnaté, jak jsem si myslel. Jsou docela suché," svěřuje se se svými pocity pětadvacetiletý muž.
Dvaatřicetiletá thajská prodavačka si za velkou lžíci odulých larev počítá 30 bátů (necelých 19 korun). Kromě asi desítky různých larev a brouků nabízí i smažené žabičky. Rozhodnutí je na zákazníkovi.
Žena kupuje brouky na bangkockém trhu, kde například kilo kobylek stojí 400 bátů (asi 252 korun). "Kupuji je již mrtvé," říká Thajka a dodává, že je poté smaží na rostlinném oleji.
Brouci se smaží několik minut, než připraví celý náklad pro svůj prodejní vozík, zabere jí to asi dvě hodiny. Před podáním zákazníkům hmyz ještě postříká sójovou omáčkou, aby byl pikantnější. Jiní prodejci brouky solí nebo ochutí octem.