Bakterie E. coli nás zruinuje, bojí se němečtí farmáři

Radim Klekner Radim Klekner
9. 6. 2011 21:00
Každý den přijdou producenti zeleniny o čtyři miliony eur
V Hamburku klesl na tržištích prodej některých druhů zeleniny prakticky k nule.
V Hamburku klesl na tržištích prodej některých druhů zeleniny prakticky k nule. | Foto: Reuters

Hamburk (od našeho zvláštního zpravodaje) - Němečtí zemědělci platí za nákazu bakterií EHEC hned dvakrát. Nejdříve své okurky a rajčata posílají do laboratoří, aby se prokázalo, že je jejich zelenina nezávadná. Úrodu ale musejí stejně nechat zlikvidovat, protože je neprodejná.

Jeden test nezávadnosti zeleniny přijde na dvacet eur (490 Kč). Každá větší farma či družstvo jich musí nechat dennodenně provést několik desítek. A zcela zbytečně. Testy, byť negativní, jim v ničem nepomůžou.

Na severu Německa padne nyní enterohemoragické Escherichii coli každý den za oběť na milion okurek. Ačkoliv je vrchol sezony, nikdo si je teď nekoupí.

Nedůvěra spotřebitelů se ke všemu začíná rozšiřovat i na další druhy zeleniny. "Platí to pro ředkvičky, kedlubny, stejně tak brokolici," upozorňuje Andrea Kirchhoffová ze zemědělského velkodružstva Landgard s centrálou v porýnském Straelenu.

Ještě minulý týden odhadovali němečtí zemědělci, že každý den přijdou o dva až tři miliony eur, nyní to jsou nejméně čtyři miliony. Čím déle se krize potáhne, tím bude situace horší.

Jako za Černobylu

Španělsko, které bylo původně označeno za původce nákazy, vyčíslilo své ztráty na 200 milionů eur týdně. Němečtí pěstitelé zeleniny mohou dopadnout ještě hůř.

Testy zatím zdroj nákazy nebyly schopny určit.
Testy zatím zdroj nákazy nebyly schopny určit. | Foto: Reuters

"Toužebně si přejeme, aby byla příčina - a tím i původ nákazy - co nejrychleji odhalena," říká mluvčí Svazu německých zemědělců Johannes Funke. "Finanční ztráty budou pro mnohé podniky znamenat bankrot."

Ztracena je už nyní jedna třetina plánovaného odbytu a situace se každým dnem zhoršuje.

Severoněmečtí pěstitelé si připomínají rok 1986 a jadernou katastrofu v Černobylu. Tehdy vypukla v Německu také panika a lidé si na jistý čas přestali kupovat čerstvou zeleninu.

Pátrání zatím výsledek nepřineslo

Hygienici po celém Německu pátrají po zdroji nákazy marně už čtvrtý týden.

Neprokázalo se zatím ani podezření, že by jím mohla být ekofarma u dolnosaského Bienenbüttelu, která dodávala zeleninové klíčky do restaurací, jež navštívily osoby, u nichž později testy odhalily přítomnost smrtící bakterie.

Jak potvrdil berlínský Institut Roberta Kocha, až doposud bylo v Německu provedeno na pět tisíc testů. Kmen EHEC O104 byl zatím nalezen pouze v jednom vzorku odebraném z okurky v Magdeburku, metropoli východoněmeckého Saska-Anhaltska.

Spojitost s epidemií, jež nyní propukla v severním Německu, se ale prokázat nepodařilo, a experti proto dále tápou. Bakterie odhalené ve dvou okurkách dovezených ze Španělska patří k jinému kmeni EHEC.

Foto: Reuters

"Je mimořádně zneklidňující, že stále nebyl nalezen zdroj nákazy," kroutí hlavou hamburská senátorka pro oblast zdravotnictví, sociální demokratka Cornelia Prüfer-Storksová.

Krize se může táhnout celé měsíce

Němce teď děsí představa, že se zdroj nepodaří vůbec odhalit.

Pro zemědělce i prodejce by to znamenalo katastrofu, protože bude trvat několik týdnů a podle všeho i měsíců, než se důvěru spotřebitelů podaří znovu obnovit.

"Nic. Žádné okurky, žádná rajčata, žádný salát," řekl Aktuálně.cz na hamburském Isemarktu prodavač z družstva Mojen v dolnosaském Jorku.

"Každý den jsme prodali dvacet hlávek, teď s bídou tři za celý týden. Totéž platí pro okurky."

Krizový štáb, který za účelem lepší koordinace boje s nákazou nechala vytvořit spolková kancléřka Angela Merkelová, jej včera také nepotěšil. Po zasedání v Berlíně jen zopakoval předchozí výzvu, aby občané i nadále vynechali ze svého jídelníčku syrová rajčata, okurky, hlávkový salát a zeleninové klíčky.

 

Právě se děje

Další zprávy