1100 vojáků v bitvě. Armáda cvičila na Afghánistán

ČTK ČTK
8. 12. 2011 7:34
Výcvik má připravit vojáky Provinčního a rekonstrukčního týmu Lógar na jejich misi
Výcvik má připravit vojáky Provinčního a rekonstrukčního týmu Lógar na jejich misi.
Výcvik má připravit vojáky Provinčního a rekonstrukčního týmu Lógar na jejich misi. | Foto: Kristýna Greplová, PRT Lógar

Hradiště (Karlovarsko)  - Na 1100 vojáků a 300 kusů vojenské techniky se účastní největšího letošního armádního cvičení Cooperative Effort 2011, které se koná ve vojenském prostoru Hradiště na Karlovarsku.

Výcvik má připravit vojáky Provinčního a rekonstrukčního týmu Lógar na jejich misi v Afghánistánu, kam se přesunou v únoru.

Do Afghánistánu odletí na začátku příštího roku už devátá jednotka Provinčního a rekonstrukčního týmu, která nahradí kolegy z předchozího cyklu. Česká armáda má zatím mandát k vyslání českých vojáků pro příští rok. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který se cvičení ve středu jako host zúčastnil, ale navrhne pokračování mise českých vojáků v Afghánistánu i v dalších letech.

"Nyní budeme čekat na summit NATO v příštím roce. Ale v zásadě předpokládáme, že budeme chtít mandát až do roku 2014, kdy je ten horizont, kdy Afghánci by měli začít přebírat plně odpovědnost za svoji zemi," prohlásil Vondra.

Útok na Pandury

Námětem středeční části cvičení byl simulovaný útok na armádní konvoj vozidel Pandur. Povstalci nejprve použili nástražný výbušný systém, který poškodil první vozidlo kolony, a vzápětí zahájili na kolonu útok z ručních zbraní a minometů.

Právě takový druh útoku bývá v Afghánistánu častý. Nastražené výbušniny mají na svědomí i české oběti.

Vojáci se pak útoku začali bránit a na pomoc povolali nejprve stíhačku L 159 Alca a pak i dva vrtulníky Mi-24. Do útoku se zapojily spojenecké síly, dělostřelectvo a zraněné evakuovaly vrtulníky Mi 171 Š. Cvičení pak pokračovalo převzetím raněných k ošetření.

V Hradišti ve středu panovalo mrazivé počasí s větrem a se střídajícím se deštěm a sněžením. Podle vojáků se počasí částečně podobalo zimním podmínkám v Lógaru, kde čeští vojáci působí. I proto by podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka měli být vojáci na misi do Afghánistánu připraveni.

Někteří vojáci "hráli" obyvatele

I když z celkového počtu cvičících vojáků pojede na misi jen 300 z nich, ostatní na cvičení zajišťovali další role. Část simulovala spojenecké vojsko, část afghánskou armádu a policii, zbytek pak civilní obyvatelstvo. Celek pak měl co nejvíce přiblížit reálné podmínky mise.

V únoru do Afghánistánu odjede jednotka bezmála 300 vojáků, jejichž jádro tvoří 42. mechanizovaný prapor z Tábora. Většina účastníků afghánské mise se už v minulosti účastnila dalších akcí české armády v zahraničí, ať už na Balkáně, v Iráku nebo jinde.

 

Právě se děje

Další zprávy