Uber v Praze rozjíždí nový byznys. Jeho řidiči začali rozvážet jídlo z restaurací

Adam Váchal Adam Váchal
22. 8. 2018 11:59
Řidiči společnosti Uber již nebudou suplovat pouze práci taxikářů. Společnost ve středu v 11 hodin v Praze spustila službu s názvem Uber Eats. Díky ní je možné si na území hlavního města nechat dovézt čerstvě uvařené jídlo přímo z restaurace.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Uber

Praha - Řidiči společnosti Uber již nebudou suplovat pouze práci taxikářů. Společnost ve středu v 11 hodin spustila v Praze službu s názvem Uber Eats. Díky ní je možné si nechat v hlavním městě dovézt jídlo přímo z restaurace.

"Praha se dnes připojuje ke stovkám dalších měst po celém světě, které zásadně změnily způsob, jak se lidé pohybují po městě. Nyní mění i způsob, jakým se lidé stravují. V následujících týdnech a měsících budeme intenzivně pracovat na tom, aby byla služba co nejrychlejší a nejdostupnější," říká Tomáš Peťovský, šéf společnosti Uber Eats v České republice.

Zadání objednávky funguje na podobném principu jako při domluvení odvozu. Zákazník si pomocí aplikace v chytrém telefonu jídlo objedná a také zaplatí. Následně může restauraci také hodnotit.

V Praze Uber začíná s více než stovkou restaurací, které budou do rozvozu zapojeny sedm dní v týdnu. Jsou mezi nimi například restaurace z Manifesto Market jako PokeHaus, síť vietnamských restaurací banh-mi-ba, restaurace Potrefená husa, Café Buddha, Ugo nebo WingHaus.

Jídla od všech zapojených restaurací je možné objednat přímo z aplikace americké společnosti Uber. Ta slibuje, že v počáteční fázi projektu budou řidiči jídlo dovážet do 40 minut. V budoucnu však chce firma tuto lhůtu zkrátit. "Cílem je dovážet výhledově do 30 minut a méně," říká mluvčí Uberu pro Česko a Slovensko Miroslava Jozová.

Rozvážet jídlo mohou nejen řidiči aut, ale také skútrů nebo jízdních kol.

Podniky, které se do služby zapojily, věří, že se jim takto podaří přilákat nové zákazníky. "Tato spolupráce jde ruku v ruce s naší strategií, chceme využívat moderní technologie pro ještě větší spokojenost zákazníků. Věříme, že touto službou dokážeme oslovit více lidí, protože jim poskytneme další možnost, jak si pohodlně užít naše jídlo doma nebo třeba v kanceláři," říkají provozovatelé Ugo Salaterie v pražském Karlíně Petr Mašat a Jan Chlaň.

Uber nestanovuje žádnou minimální cenu objednávky. K ceně jídla připočítává jednorázový poplatek 49 korun. "Poplatek je stejný bez ohledu na to, jak velká nebo malá je objednávka," dodává Jozová.

Vysvětluje, že v aplikaci existuje možnost naplánování objednávky předem. Pokrm si tak může zákazník objednat až týden dopředu. Pomocí aplikace také přesně ví, v jakém stádiu se objednávka nachází, a může sledovat v reálném čase jízdu řidiče.

Do služby je po celém světě zapojeno více než 100 tisíc restaurací a aktivně ji využívá přes milion lidí ve 290 městech.

Alternativní taxislužbu Uber založili jako "UberCab" Travis Kalanick a Garrett Camp v roce 2009 v San Francisku. Od roku 2011 Uber expanduje do dalších zemí, už působí ve více než 600 městech.

Firma tvrdí, že není taxislužbou, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Evropský soudní dvůr však loni rozhodl, že Uber je přepravní služba a musí žádat o licenci a povolení podle pravidel zemí EU.

 

Právě se děje

Další zprávy