Praha - Spotřeba potravin v Česku loni vzrostla o 1,9 procenta, na každého Čecha tak v průměru připadá 785,6 kilogramu potravin. Nová čísla představili zástupci Českého statistického úřadu.
Podle statistiků se do spotřeby potravin započítává i potravinový odpad, tedy to, co se vyhodí na polích, v domácnostech nebo v obchodech.
Dlouhodobě roste spotřeba masa - loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek.
Loni například stoupla spotřeba mléka a mléčných výrobků o 2,1 procenta na 247,5 kilogramu. O dvě procenta vzrostla spotřeba ovoce a o téměř tři procenta spotřeba zeleniny. Každý Čech snědl v průměru 84 kilogramů ovoce za rok, zeleniny 87,3 kilogramu.
Spotřeba ovoce se od roku 1950 zvýšila o jednu třetinu. "Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického," řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. Například v roce 1950 činil poměr spotřeby jižního ovoce proti celkové ovocné spotřebě 3,5 procenta, loni to bylo 41,7 procenta. Z toho se nejvíc jedí pomeranče a mandarinky - loni 13,2 kilogramu, meziročně o 0,7 procenta více.
U zeleniny například meziročně skočila o 6,7 procenta spotřeba zelí na 7,9 kilogramu. Oproti roku 1950 jsou oblíbenější rajčata či papriky, méně zelí a mrkev.
O 4,2 procenta na 69,1 kilogramu loni meziročně vzrostla spotřeba brambor.
Loňský rok byl mimo jiné mimořádný tím, že se snědlo nejvíc rýže za celou dobu měření. Meziročně šlo o zvýšení o 0,6 procenta na 6,5 kilogramu na osobu.
Spotřeba alkoholických nápojů loni vzrostla o 0,6 procenta na 173,5 litru, v přepočtu 9,9 litru čistého lihu. Spotřeba vína vzrostla o 3,7 procenta na 19,6 litru na hlavu.
Vybrané potraviny hodnotili statistiky i z hlediska soběstačnosti. U mléka činila soběstačnost v loňském roce 117,5 procenta. Soběstační jsme například i ve výrobě piva nebo hovězího masa. U vepřového masa poklesla soběstačnost ze 104,9 procenta v roce 1995 na loňskou hodnotu 47,7 procenta. U drůbežího se za posledních 25 let snížila ze 115,9 procenta na 63 procent. U vajec je soběstačnost 82,2 procenta, zatímco v roce 1998 byla 110,1 procenta. U másla dosahuje 88,5 procenta.