Praha - Přes dvě pětiny obyvatel České republiky si do práce nosí jídlo z domova. Ukázal to průzkum, který pro společnost KPMG Česká republika zpracovala agentura Ipsos Tambor.
"Nosit si do práce jídlo připravené doma je tak trochu český fenomén," říká Marika Konečná, partner společnosti KPMG Česká republika.
Trend domácího vaření a nošení jídla z domova má podle Konečné v Česku silný historický základ. Začíná to přípravou svačiny dětem do školy a požadavkem minimálně jednoho teplého jídla pro rodinu denně.
"Navíc ho zřejmě v poslední době podporuje také současná popularita nejrůznějších televizních pořadů o vaření, výstav a knih zaměřených na gastronomii," dodává Konečná.
Čtvrtina lidí chodí do kantýny
Více než čtvrtina dotazovaných (26 procent) se stravuje ve firemních kantýnách, 12 procent respondentů využívá nabídek poledních menu v restauracích.
Dalších 13 procent svůj oběd řeší zakoupenou bagetou či sendvičem. Šest procent dotazovaných uvedlo, že neobědvají vůbec.
Alespoň jednou týdně se v restauraci stravuje přibližně 32 procent lidí. Pravidelně denně zajde na jídlo do restaurace jen 6 procent z nás. Naopak jen jednou za čtvrt roku či ještě méně často se v restauraci stravuje téměř 30 procent oslovených.
Průzkum také zjišťoval, kolik peněz je průměrný Čech ochoten utratit za oběd v restauraci. Více než čtvrtina dotázaných (27 procent) se chce s cenou za jídlo vejít do 100 korun.
Třicet procent respondentů nemá v restauraci problém s částkou mezi 100 a 150 korunami, 19 procent pak uvedlo jako akceptovatelnou částku mezi 150 a 200 korunami. Pouze 1,5 procenta lidí do restaurací nechodí vůbec.