V první sedmičce se za Francií a před Českem umístilo Nizozemsko, Kanada, Finsko, Japonsko a Dánsko. ČR za sebou v měření plýtvání potravinami, udržitelného zemědělství, zdraví a výživy nechala třeba Švédsko, Rakousko nebo Austrálii. Z rozvojových zemí se nejvýše - na 12. místo - probojovala Rwanda. Čína, Spojené státy ani Británie se nedostaly ani do první dvacítky.
Na celém světě se každý rok vyhodí třetina vyrobeného jídla, což podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) představuje ztrátu téměř bilionu dolarů (skoro 23 bilionů korun).
Podle pozorovatelů je tento stav nejen neetický s ohledem na to, že na planetě roste počet lidí trpících hladem, ale má také ničivé účinky na životní prostředí.
Výběr zemí seřazených podle potravinové udržitelnosti:
Pořadí | Země | Index |
1. | Francie | 76,1 |
2. | Nizozemsko | 75,6 |
3. | Kanada | 75,3 |
4. | Finsko | 74,1 |
5. | Japonsko | 73,8 |
6. | Dánsko | 73,5 |
7. | Česká republika | 73,5 |
8. | Švédsko | 73,4 |
9. | Rakousko | 73,3 |
10. | Maďarsko | 72,5 |
… | … | … |
55. | Slovensko | 61,4 |
… | … | … |
58. | Turecko | 60,1 |
59. | Kamerun | 59,7 |
60. | Indonésie | 59,1 |
61. | Sierra Leone | 58,8 |
62. | Ghana | 57,6 |
63. | Jihoafrická republika | 56,4 |
64. | Saúdská Arábie | 56,2 |
65. | Rusko | 56,1 |
66. | Bulharsko | 54,5 |
67. | Spojené arabské emiráty | 52,3 |
Francie letos obhájila své loňské prvenství. Dopomohlo jí k tomu i opatření z roku 2016, které nařizuje supermarketům odevzdávat neprodané potraviny charitativním organizacím, propagace zdravého životního stylu a pokrok v ekologickém zemědělství.
Naopak Čínu táhne dolů vysoká úroveň emisí skleníkových plynů v zemědělství a špatné výsledky USA zase souvisejí s množstvím obézního obyvatelstva, jež provozuje jen nízkou fyzickou aktivitu a konzumuje potraviny s vysokým obsahem cukru a tuků.