Zavřeno jen na Nový rok a Vánoce. Poslanci nechtěně zmírnili zákaz prodeje

Živě
Poslanci definitivně rozhodli o zákazu prodeje ve větších obchodech během svátečních dnů. Nakonec jej zúžili ze sedmi na tři dny, k čemuž ale přispěl hlasovací omyl KSČM. Očekává se, že Senát poslancům zákon vrátí, aby jej mohli prosadit v původní verzi. Návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě obdrželi už před rokem a půl od skupiny senátorů vedené Františkem Bublanem (ČSSD). Snaha o regulaci trvá přes deset let, tentokrát má zatím největší šanci na schválení. Zatímco zastánci omezení mluví o potřebě volných svátků pro prodavače, kritici to považují za zásah do oblasti, kterou by měl řešit trh.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock
Živě
Aktualizovat reportáž
14:00

Dnešní online přenos končí. Děkujeme vám za pozornost, téma budeme dále sledovat.

13:55

Přečtěte si souhrnný komentář Jana Lipolda k dnešnímu hlasování Sněmovny:

 

 

13:27

"Když už bude jednou takový zákon přijat, vytváří se riziko jeho budoucího rozšíření na další dny," varuje Dlouhý.

"Tak jako jsme dneska svědky vzájemného trumfování v navrhování dnů, které mají být označovány za dny pracovního klidu, může se stát, že se poslanci budou předbíhat, které další svátky a dny zahrnou do tohoto nového zákona," dodává.

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý | Foto: DVTV
13:26

Hospodářská komora ČR kvůli zákazu prodeje během tří svátků zahájí diskuse s poslanci, kteří regulaci též kritizují. Ti by se případně mohli obrátit na Ústavní soud, aby návrh zákona přezkoumal - zda neobsahuje prvky diskriminace.

"Nezáleží na tom, zda se jedná o sedm dní, tři a půl dne, nebo jeden den. Nařizuje kdy a kam můžeme chodit nakupovat a kdo může a nemůže o svátcích podnikat," shrnuje prezident komory Dlouhý. Připomíná, že podnikatelé nebudou rovnoprávní z hlediska velikosti prodejní plochy.

13:11

Na příští schůzi, která se koná 20. dubna, Senát podle Bublana projednat návrh ještě nestihne, 27. dubna už ale teoreticky ano. "Záleží také na tom, kdy nám Sněmovna návrh doručí. Případně se k tomu dostaneme v květnu," říká. 

bublan
bublan | Foto: DVTV
13:10

Ani Bublan si není jistý, zda by zúžení zákona prošlo, pokud by pro něj komunisté nehlasovali. "Mně vycházelo, že ano, ale přesně to nevím," řekl online deníku Aktuálně.cz.

Před hlasováním o pozměňovacím návrhu, podle kterého má zákaz prodeje platit místo sedmi svátků jen tři dny, se ale podle něj poslanec-zpravodaj dopustil chyby. Uvedl totiž, že se bude hlasovat o "rozšíření". Právě to komunisty mohlo zmást.

13:06

"S výsledkem spokojen nejsem," hodnotí dnešní hlasování předkladatel návrhu zákona a senátor František Bublan (ČSSD). Mezi dny, kdy teď mají být obchody zavřené, podle něj zcela chybí státotvorné svátky.

12:39

Jak hodnotí výsledek dnešního hlasování šéfkomentátor Aktuálně.cz Jan Lipold:

"Je to trochu, jako by poslanci schválili, že voda poteče shora dolů, protože i super- a hypermarkety na Boží hod a na Nový rok zavírají už teď. Takže máme zákon o svatoštěpánském volnu. Spokojen nebude víceméně nikdo. Vlk se nenažral, a koza běhá někde po lese."

Jan Lipold
Jan Lipold | Foto: Aktuálně.cz
12:34

Zákon jako celek podpořily ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Proti byla kromě ODS, TOP 09 a Starostů i většina poslanců hnutí ANO

12:26

Přečtěte si loňský komentář Jana Lipolda k návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

 

12:22

"Jsme rádi, že zákon nyní zaměstnancům zajistí alespoň minimální volno, a oceňujeme statečné zaměstnance obchodu, kteří se nebáli celý tento týden nosit neonovou pásku kampaně Chceme volné svátky," reaguje na dnešní výsledek hlasování mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová. Zákon je podle ní průlom a vítězství, i když ne tak velké, jak odboráři čekali.

"Budeme se snažit, aby v budoucnu vzrostl počet dní, které zaměstnanci budou moci trávit doma s rodinou," dodává.

Foto: Ludvík Hradilek
12:17

Komunistů hlasovalo pro zúžení návrhu sedmnáct. I kdyby při opakovaném hlasování byli všichni proti, není jasné, jak by celkový výsledek vypadal. Záleží totiž i na počtu přítomných poslanců. Pokud tedy poslanci budou o zákonu za pár týdnů znovu hlasovat, když jim ho vrátí Senát, může být výsledek opět těsný.

12:12

Kromě poslanců za ANO a KSČM (s výjimkou Vojtěcha Adama) hlasovali pro omezení na pouhé na tři dny v roce i poslanci za ODS a TOP 09, kteří ale jinak odmítají zákaz jako celek.

12:00

Omezení prošlo díky návrhu poslance Romana Kubíčka. Toho podpořili i jeho kolegové z hnutí ANO, zatímco poslanci ČSSD a KDU-ČSL pro zúžení nehlasovali. Takže ani koalice nebyla jednotná.

11:59

Návrhem zákona se nyní bude zabývat Senát. Dá se přitom očekávat, že ten vrátí Sněmovně zákon v původní podobě, to znamená se sedmi svátky. Sněmovna ji pak může přijmout, nebo potvrdit dnešní mírnější variantu, podle které mají být prodeje zakázané jen tři dny v roce.

11:54

Jasno má i Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz...

11:52

Reakce Vladimíra Dlouhého:

11:44

Výsledek závěrečného hlasování názorně.

Foto: web Poslanecké sněmovny
11:41

Poslanci návrh zákona o omezení prodejní doby schválili. Pro bylo 90 zákonodárců, proti 72. Obchody by měly být zavřené 1. ledna, 25. a 26. prosince.

11:40

Pokud by komunistická námitka prošla, vznikne podle poslance Petra Gazdíka (TOP 09) precedent. Když by v budoucnu prošel pozměňovací návrh a teprve později by jej poslanci odmítli, takže by se o všech návrzích hlasovalo stále dokola.

11:39

Zmatky způsobili komunisté, kteří ve velké míře podpořili pozměňovací návrh poslance ANO, aby se zákaz prodeje zúžil jen na tři dny. Námitku proti hlasování pak podali až se zpožděním několika minut, nikoliv bezprostředně po něm. Pravicová opozice namítá, že by se tím vytvořil precedent pro libovolné opravy předchozích hlasování Sněmovny.

Petr Kučera
Petr Kučera | Foto: Petr Vyoral
11:35

"Pokud někteří z nás podpořili pozměňovací návrh, který by znamenal okleštění zákazu, tak chci říct, že to nebylo naším úmyslem," uvedl poslanec Pavel Kováčík (KSČM).

11:31

Legislativci odmítli "opravu" hlasování o pozměňovacím návrhu, poslanci tak mají přistoupit už jen k hlasování o návrhu jako celku. Podle Romana Sklenáka z ČSSD sice zákon po omezení na pouhé tři svátky ztratí smysl, ale přesto jej sociální demokraté podpoří. Sklenák věří, že Senát vrátí poslancům zákon v původní podobě (se sedmi svátky).

11:17

A ještě jeden komentář Dlouhého.

11:15

ODS si vzala přestávku. Sněmovní legislativci zároveň řeší, jestli je podobná opožděná "oprava" vůbec možná.

11:12

Poslanci komunistickou námitku schválili, takže se má o pozměňovacím návrhu hlasovat znovu.

11:10

Vypadá to, že komunisté se snaží "opravit" hlasování ohledně zúžení zákazu na tři dny. Poslanec Josef Šenfeld hlasoval pro něj, ačkoliv byl podle svých slov proti. Právě několik poslanců KSČM překvapivě totiž toto omezení prodejní doby podpořilo.

11:04

Hlasování ve Sněmovně pokračuje...

11:02

Reakce prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého na to, že případné omezení by se týkalo jen 1. ledna, 25. a 26. prosince.

11:00

"Takto daleko jsme se při prosazování tohoto zákona ještě nikdy nedostali," radovali se odboráři již před druhým čtením zákona, které proběhlo v březnu. Na začátku roku za omezení prodejní doby dokonce demonstrovali před Sněmovnou.

10:52

Před hlasováním o samotném návrhu o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě si poslanci vzali patnáctiminutovou přestávku.

10:49

Tím, že prošel Kubíčkův pozměňovací návrh, se stal ten Miholův, podle něhož by měly být obchody zavřené během všech státních svátků, nehlasovatelným.

10:47

Pozměňovací návrh poslance Petra Kudely (KDU-ČSL), podle něhož by měl být zákaz prodeje rozšířen i o Velikonoční neděli, poslanci zamítli.

10:46

Pokud zákaz jako celek projde, týkal by se jen tří dnů. Poslanci totiž schválili pozměňovací návrh poslance Romana Kubíčka (ANO) na omezení regulace jen na 1. leden, 25. a 26. prosinec. Dále navíc platí, že na Štědrý den by měly být obchody zavřené po 14. hodině.

10:43

Poslanci prvně hlasují o pozměňovacích návrzích.

10:42

Jeden vtip na aktuální téma...

10:39

Stanovisko prezidenta Hospodářské komory ČR...

10:35

Rozprava o návrhu zákona končí, poslanci o něm budou hlasovat.

10:34

"Jsme důrazně proti jakémukoliv omezování osobní svobody. Zákon, který tyto svobody zásadně omezuje, v žádném případě nepodpoříme," zní stanovisko poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

10:22

Stát má regulovat otevírací dobu obchodů ve svátek, říká poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil. Politici by se měli zabývat podstatnějšími věcmi, reaguje zástupkyně obchodníků Marta Nováková. Poslechněte si jejich duel.

Ve svátek zavřeno? Duel DVTV.

Nákupní vozík, supermarket, ilustrační foto
20:57
Stát má regulovat otevírací dobu obchodů ve svátek, říká poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil. Politici by se měli zabývat podstatnějšími věcmi, říká zástupkyně obchodníků Marta Nováková. | Video: DVTV
10:20

Přímo podle Miholy by bylo srozumitelnější, pokud by byly obchody zavřené během všech státních svátků. Tuto změnu proto navrhuje v pozměňovacím návrhu. "Tím vycházím vstříc všem, kteří pochybují, proč jen vybrané svátky," doplňuje.

10:17

"Ve většině západní Evropy mají jasno, jsou dny, kdy ekonomika, práce a nakupování nejsou na prvním místě. A nejsou to země, které by tato opatření posílala na hospodářské dno Evropy," zdůrazňuje Mihola. Regulace pracovní doby nejen o svátcích, ale i v neděli či sobotu platí například v Německu, Rakousku či zemích Beneluxu.

"Vlastně je zajímavé, proč naše země plná nákupních center otevřených celý den, často i v noci, nedohnala za to čtvrt století ty západní země," dodává. Pokud zákon projde, hlady podle něj nikdo neumře a svět se nezastaví.

10:15

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jiřího Miholy je zákon kultivující. "Domnívám se, že je to normální a v řadě států v západní Evropě běžné, že jde poznat sváteční den od toho všedního pracovního," uvedl.

"Odmítám řeči o zákazech a rozhodování o tom, co má kdo kdy dělat, jak mi bylo naznačováno. Pokud mě někdo osočil ze sociálního inženýrství, potom bychom se museli dívat stejně i na Baťu, což by pro mě tedy byla velká lichotka," tvrdí.

Foto: KDU-ČSL
10:08

Odboráři tento pozměňovací návrh od počátku kritizovali. "Absolutně popírá význam a smysl zákona," uvedla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Burianová. Podle ní bychom se mohli dostat do absurdní situace, že by menší prodejny přidaly ke svým obchodům ještě nějakou prodejnu, například suvenýrů nebo uzenin, a zákon by se na ně nevztahoval.

"Z našeho pohledu je to lobby obchodních center, která chtějí, aby velké hypermarkety měly otevřeno," uvedla na začátku tohoto týdne.

10:07

Poslanec Štěpán Stupčuk (ČSSD) se vzdal svého pozměňovacího návrhu. V rámci něj chtěl prosadit výjimku pro nákupní centra, která mají prodejní plochu větší než pět tisíc metrů čtverečních a v nichž působí i menší prodejci.

Pokud by totiž byla část těchto center (největší prodejny) zavřená, zřejmě by klesla jejich návštěvnost. A na to by doplatili i drobní živnostníci, argumentoval.

9:55

"Stát nesmí nikomu a nijak nařizovat, jaký svátek bychom měli slavit," kritizuje Tomio Okamura (SPD).

Zákaz je podle něj selektivní. "Znamená to, že nakupovat v menším krámku s luxusní módou je povolená sváteční činnost, zatímco nakupovat potraviny je proti bohu a rodině?" ptá se.

okamura rozhovor politika
okamura rozhovor politika | Foto: DVTV
9:52

Kritici zákona opakovaně připomínají, že řada lidí má o víkendové směny naopak zájem. "Sama jsem si takto přivydělávala. Svátky jsme my studenti brali s velkou verbu, protože za ně byly příplatky. Takže neplatí, že se všichni svátkům vyhýbají," říká Markéta Adamová z TOP 09.

Jaroslav Zavadil (ČSSD) ale zdůrazňuje, že kmenoví zaměstnanci nedostávají za svátky peníze, ale náhradní volno. "Proto tak úpěnlivě žádají o to, abychom ten zákon prosadili," říká.

9:46

Kde si v neděli nenakoupíte? Projděte si, jaká omezení platí jinde v Evropě:

9:42

Poslanec za KSČM Miroslav Opálka připomněl, že kvůli hypermarketům vzrostla v Česku nezaměstnanost, protože řada malých provozovatelů neustála jejich konkurenci. "Konečně jde vidět, o co tady jde. O boj proti velkým hypermarketům, proti jejich provozovatelům. Jsem rád, že to tu zaznělo," reaguje poslanec Michal Kučera (TOP 09).

9:38

"Kdyby někdo porovnal, kolik zaměstnanců je v hypermarketech a kolik jich je v ten samý svátek v hospodách… Já odhaduji, že mnohem více," dodává poslanec za ODS Zbyněk Stanjura.

Sám se obává, že podporovatelé levice zvolili taktiku, že nejdřív "vezmou dva prstíčky, potom celou ruku" - takže nakonec budou obchody zavřené ve všechny svátky, pak během nedělí a poté obchody s plochou už od 100 metrů čtverečných.

"K ničemu to nepotřebujeme, jde o příklad zbytečného zákona. Pokud se občané rozhodnou, že o státních svátcích nechtějí nakupovat, soukromí vlastníci ty obchody nebudou provozovat," tvrdí.

Foto: Ludvík Hradilek
9:32

Markéta Adamová (TOP 09) se obává, že po prodavačích mohou přijít na řadu další profese. "A co třeba takové pohostinství? Budeme za chvilku omezovat i otevírací dobu hospod a restaurací? Copak číšníci a barmani nemají také nárok na volno?" ptá se.

9:28

"Myslím, že je to prosté. Zákoník práce říká, že státní svátky a ostatní svátky jsou dny pracovního klidu. Zaměstnanci lze nařídit práci jen výjimečně, a to jen takovou, která nemůže být provedena v pracovních dnech," zdůrazňuje poslanec za ČSSD Roman Sklenák. "A my teď stojíme před rozhodnutím, zda se bez jejich činnosti o sedmi svátcích obejdeme," říká o prodavačích.

9:23

Více o zrušení zákazu nedělního prodeje v Maďarsku čtěte zde:

 

9:22

Poslanec za ODS Bohuslav Svoboda připomněl, že Maďarsko tento týden po roce zákaz nedělních prodejů zrušilo. "Došlo k obrovskému poklesu zaměstnanosti, ke krachům obchodů. Dopady byly tak hrozné, že země zákaz znovu zrušila. Nedělí je v roce 52, svátků sedm, takže naše ztráty budou sedminové, ale budou,“ varuje.

9:12

Vystupuje předkladatel zákona senátor František Bublan. "Chci zdůraznit jednu věc. Zákon není o nakupujících. Je o těch, kteří jsou za pokladnami, ve skladech. Ten zákon je pro ně," připomíná.

František Bublan
František Bublan | Foto: DVTV
9:08

Poslanci začali ve třetím čtení návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě skutečně projednávat.

8:45

Podle odborářů mají ale o svátky maximálně brigádníci nebo agenturní zaměstnanci, kteří netráví v obchodě i veškerý další čas. "Pokud jde o kmenové zaměstnance, já vím, že to bude znít skoro neuvěřitelně, ale v podstatě sto procent z nich je pro to, aby byly obchody uzavřené o svátcích," tvrdí Burianová.

8:40

Podle kritiků zákona přijdou prodavači o možnost přivýdělku. "Třeba se situace změnila, ale moje zkušenost s brigádami při studiích je následující: směny o víkendech a svátcích byly rozebrány vždy jako první, neboť byly honorovány vyšší mzdou a případnými dalšími benefity," připomíná Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz.

8:30

Kvůli sedmi dnům volna tento týden odstartovali prodavači kampaň "Chceme volné svátky". Na podporu regulace nosí neonové pásky, kterých odboráři nechali vyrobit "desetitisíce".

8:20

Odboráři z řad prodavačů usilují o omezení prodejní doby už od roku 2004. Původně prosazovali, aby byly obchody zavřené během všech státních svátků, nyní ale budou rádi za kompromis. "V České republice není politické ani spotřebitelské klima na to, abychom uspěli se všemi třinácti svátky," říká předsedkyně Odborového svazu pracovníku obchodu Renáta Burianová.

Prodavači se tak "vzdali" například obou červencových svátků nebo 17. listopadu. Zároveň odboráři zdůrazňují, že jim nejde ani o neděle.

8:15

Návrh zákona leží v Poslanecké sněmovně už od léta 2014. V srpnu vláda k návrhu vydala neutrální stanovisko. Poslanci jej začali projednávat v prosinci 2014, první čtení ale dokončili až v říjnu 2015. Druhé čtení proběhlo nyní v březnu. Třetí, závěrečné čtení zařadili jako pevný bod programu hned na začátek dnešního jednání - dostat by se k němu mohli tedy hned po deváté hodině.

8:10

Podle Hospodářské komory ČR se omezení dotkne 80 procent všech obchodů. Prezident komory Vladimír Dlouhý patří k dlouhodobým kritikům této regulace.

8:05

Omezení svátečního prodeje by mělo výjimky: Netýká se obchodů s menší prodejní plochou než 200 metrů čtverečních. Otevřeno by mohly mít i lékárny, čerpací stanice a obchody v nemocnicích, na letištích, či na nádražích. Další výjimka ze zákazu může nastat, pokud je vyhlášen stav nebezpečí, ohrožení státu nebo válečný stav.

08:02

S návrhem zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě přišli senátoři ČSSD. Pokud změna začne platit, bude mít většina obchodů zavřeno o sedmi státních svátcích: 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by měl být zakázán prodej po poledni.

Foto: Ludvík Hradilek
8:00

Dobré ráno z pražské redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás sledujeme dění kolem hlasování o omezení svátečního prodeje.

Tereza Holanová Petr Kučera Tereza Holanová, Petr Kučera
Aktualizováno 15. 4. 2016 14:01
 

Právě se děje

Další zprávy