Chceme volné svátky, hlásí nová kampaň. Prodavače poznáte podle pásky

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 4. 2016 13:21
Odboráři z řad zaměstnanců obchodních řetězců odstartovali kampaň za to, aby měli alespoň polovinu státních svátků volných. To má umožnit zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, o němž mají poslanci definitivně rozhodnout v tomto týdnu, zřejmě v pátek. Na podporu zákona si nasadí neonové pásky. Odboráři jich nechali vyrobit "desetitisíce".
Prodavačka se zelenou páskou
Prodavačka se zelenou páskou | Foto: Odborový svaz pracovníků obchodu

Praha - Prodavači, prodavačky a další zaměstnanci obchodů si tento týden nasazují neonový náramek, aby dali najevo, že chtějí polovinu státních svátků trávit doma. Náramků jsou připraveny desítky tisíc.

Novou kampaň pod heslem Chceme volné svátky spustil Odborový svaz pracovníků obchodu těsně předtím, než mají poslanci definitivně rozhodovat o zákazu prodeje. Třetí čtení návrhu zákona o prodejní době a velkoobchodě proběhne zřejmě v pátek. Pokud poslanci zákaz schválí, dotkne se - pravděpodobně od příštího roku - všech větších obchodů během vybraných sedmi svátků.

"Často slýcháme výtky, že zaměstnanci o toto volno nestojí. Proto jsme uspořádali celorepublikovou kampaň, při níž se pracovníci mohou vyjádřit, co si o tom zákonu myslí," uvádí mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová.

Svaz podle Bednářové nechal vyrobit "několik desítek tisíc" náramků. Na všechny zaměstnance obchodu, kterých je v Česku několik stovek tisíc, se tedy nedostane. "Jako odbory máme omezené finanční možnosti, takže jsme pásky museli vyrobit v omezené míře," uvádí předsedkyně svazu Renáta Burianová. Podle ní měli o náramky zájem i prodavači-neodboráři.

Ve svátek bez nákupů?

Podle návrhu zákona by mělo být zavřeno 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by nebylo možné nakupovat po poledni. Zákaz by se netýkal obchodů s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, dále prodejen na nádražích, letištích, benzinových pumpách či v nemocnicích.

Náramky distribuoval svaz minulý týden do prodejen po celé republice. "Oslovili jsme kolegy v regionech a základní organizace, které máme v jednotlivých řetězcích. Schválně jsme zaměstnancům říkali, aby měli pásky hlavně do pátku," upřesňuje Bednářová. Dodává, že v některých prodejnách jsou ale zaměstnanci už svými nadřízenými zastrašováni.

Omezení prodejní doby ve svátek kritizují vedle pravicové opozice také Hospodářská komora nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu. "Jedná se o zcela nepatřičný a neodůvodněný zásah do liberálního podnikatelského prostředí, který navíc jde zcela proti evropskému trendu," tvrdí prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Ten už dříve pohrozil, že pokud zákon projde, osloví skupinu poslanců, která by na zákaz podala stížnost u Ústavního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy