"Zákaz kebabu" v EU neprošel. Výrobci mohou dál přidávat fosfáty na zlepšení chuti

ČTK ČTK
13. 12. 2017 15:46
Námitka, že fosfáty v mraženém mase mohou být zdraví škodlivé, nenašla v Evropském parlamentu dostatečnou podporu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Štrasburk - Evropský parlament dnes neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise. Výrobci tohoto masitého pokrmu tak získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, kterými údajně zlepšují jeho chuť. Odpůrci fosfátů se snažili prosadit námitku s odkazem na možná zdravotní rizika spojená s jejich konzumací.

Fosfáty, které na sebe vážou vodu a zvyšují šťavnatost masa, nejsou v současnosti v mraženém mase používaném pro přípravu kebabu povoleny. Zatímco úřady některých zemí, jako je Německo, jejich používání tolerují, další státy včetně České republiky je při kontrolách považují za zakázané, což má rozhodnutí Evropské komise změnit.

Pro námitku proti němu hlasovaly především levicové skupiny v Evropském parlamentu, podle nichž se výrobci kebabu snaží usnadnit si přimícháváním fosfátů práci na úkor kvality produktu, což je proti zájmům zákazníků.

"Výjimku můžete udělit jen tehdy, pokud na základě vědeckých důkazů ta látka nepředstavuje ohrožení spotřebitele. A ty důkazy my zatím nemáme," řekl poslanec Pavel Poc (ČSSD), podle něhož komise vstřícným postupem vůči výrobcům kebabu postupuje nelegálně.

Stejně jako on hlasovala pro námitku i další členka výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná (KSČM), podle níž je zákaz fosfátů v kebabu v zájmu spotřebitelů.

Zatímco výbor přijetí námitky doporučil, na plénu se pro její schválení nenašla potřebná většina hlasů. Proti byli zvláště pravicoví politici.

"Důrazně se ohrazuji proti fámě, že Evropský parlament chce zakázat kebab. Nic takového nehrozí," uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN), podle něhož se fosfáty běžně používají při výrobě cukrovinek či slazených nápojů.

Proti námitce hlasovala také liberální poslankyně Dita Charanzová (ANO) či lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. "Fosfáty jsou výslovně připuštěny v čerstvém mase a je zcela konzistentní, aby tomu tak bylo i v mraženém," uvedla s dovětkem, že jejich používání není ideální a mělo by se postupně snižovat. "Zákaz by měl přicházet v úvahu jen v případě látek, které jsou jednoznačně škodlivé i v zanedbatelném množství," dodala.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin v současnosti pracuje na studii zdravotních dopadů požívání fosfátů, která by měla být dokončena v příštím roce. Odpůrci fosfátů tvrdili, že o jejich případném používání může být řeč až na základě výsledků studie, čímž ale pravici nepřesvědčili.

 

Právě se děje

před 23 minutami

U Itálie se objevil plejtvákovec šedý, odborníky to ohromilo

V Itálii už týden vzbuzuje obrovské pozdvižení plejtvákovec šedý, který se objevil u tamního pobřeží. Kytovec, jehož domovem je Tichý oceán, se podle odborníků vrátil do Atlantiku poprvé po 300 letech. Ochránci přírody jej postupně pozorovali v Neapolském zálivu, u ostrova Ponza a naposledy poblíž Fiumicina nedalo Říma, napsala dnes agentura DPA.

Plejtvákovci šedí dříve v Atlantiku žili, ale byli vyhubeni lovci a poslední tři staletí se podle vědců vyskytovali výhradně u pacifického pobřeží Severní Ameriky a u břehů severovýchodní Asie. Nyní se odborníci dohadují, jak se mladý jedinec do Středozemního moře, které je součástí Atlantiku, dostal a zda lze vzácný úkaz považovat za důkaz, že se tato velryba natrvalo vrací do Atlantického oceánu.

Možné vysvětlení toho, že se plejtvákovec objevil u Itálie, je dvojí. Podle některých vědců není vyloučeno, že díky tání ledu v Arktidě mohla velryba do Atlantiku doplavat. Jiní mají za to, že vzhledem k jejímu věku se nejspíš v Atlantickém oceánu už narodila.

Zdroj: ČTK
Další zprávy