Voda v Česku letos zdražila o 1,5 procenta, krychlový metr stojí 83 korun

ČTK ČTK
4. 2. 2016 12:05
Letošní nárůst cen je mírnější než loni, kdy se zdražovalo o dvě až 2,5 procenta. Hlavními důvody zdražení jsou inflace, zprovoznění nových technologií s vyššími nároky na energii, vyšší nákupy dražší povrchové vody od státu a zejména potřeba investic pro obnovu vodárenského majetku. Nejvyšší růst ceny u velkých vodohospodářských společností je ve Znojmě, naopak voda o půl procenta zlevnila na Táborsku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Vodné a stočné od počátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Růst je tak mírnější než loni, kdy se zdražovalo o dvě až 2,5 procenta. "Důvodem jsou hlavně investice," řekl na dnešním setkání s novináři ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Oldřich Vlasák.

Za krychlový metr vody tak Češi platí přibližně 83 korun. Z toho 40 korun připadá na vodné, zbytek na stočné.  Sdružení porovnávalo ceny největších vodohospodářských společností, které zásobují vodou více než šest milionů obyvatel.

"Hlavními důvody zdražení jsou inflace, zprovoznění nových technologií s vyššími nároky na energii, vyšší nákupy dražší povrchové vody od státu a zejména potřeba investic pro obnovu vodárenského majetku," dodal předseda představenstva SOVAK František Barák.

Nejvyšší růst ceny u velkých vodohospodářských společností je ve Znojmě, kde voda zdražila o 4,9 procenta na 87,4 koruny za metr krychlový. Naopak voda o půl procenta zlevnila na Táborsku, kde se ale přesto u ČEVAK Tábor platí přes 93 korun na metr krychlový.

Zhruba polovina pitné vody pochází z povrchové a polovina z podzemní vody. Vodárenské firmy platí státu za odběr jednoho metru krychlového podzemní vody dvě koruny na pití a tři koruny na jiné použití. Povrchovou vodu kupují vodárny od jednotlivých státních podniků Povodí. Je dražší a její cena se pohybuje od čtyř do devíti korun za metr krychlový.

Cenu podle vodáren výrazně ovlivňují investice do infrastruktury. Vodárenské společnosti často upozorňují, že se do ní investuje méně, než je třeba. Podle nich by mělo jít ročně alespoň o 20 miliard korun.

Řada kritiků však upozorňuje na špatně nastavenou privatizaci vodárenského systému v Česku. Například protikorupční organizace Transparency International v minulosti opakovaně upozorňovala, že veřejný sektor následkem předchozí privatizace ziskové části vodohospodářských firem přichází o značné peníze, které mohly být použity k obnově vodárenské infrastruktury.

 

Právě se děje

Další zprávy