Desetitisíce Ukrajinek mohou najít práci v gastronomii. Vyřešily by nouzi o personál

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
14. 4. 2022 6:07
Restauracím v Česku chybí až dvacet tisíc zaměstnanců. Gastronomie se s podstavem personálu potýká dlouhodobě a nedostatek ještě prohloubila pandemie. Akutní nouzi o lidi by mohli vyřešit ukrajinští uprchlíci, kteří teď budou v Česku shánět práci. Třeba řetězce McDonald's a Starbucks již zvýšený zájem z řad Ukrajinců evidují. Jinak se ale zatím moc nedaří zaměstnavatele s uprchlíky propojovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Michal Holotík z kavárenské sítě Starbucks pro Aktuálně.cz uvedl, že se jim momentálně hlásí o práci vyšší počet Ukrajinců než obvykle, hlavně v Praze. 

Zvýšený počet žadatelů o zaměstnání z řad Ukrajinců potvrzuje také fastfoodový řetězec McDonald's. "Restaurace McDonald's v Česku evidují zvýšený zájem o práci především od Ukrajinců, a to ve všech českých regionech," sdělil personalista řetězce Rastislav Tesár.

Mezi žadateli o práci, z nichž mnohé McDonald's v tuzemsku již zaměstnal, převažují podle Tesára rodinní příslušníci stávajících ukrajinských zaměstnanců. Dále také lidé, kteří před útěkem z Ukrajiny pracovali v tamních pobočkách tohoto fastfoodového řetězce, ale i lidé bez jakékoliv předešlé vazby na McDonald's.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se ale jinak zatím nedaří provozovatele restaurací s ukrajinskými uprchlíky propojovat. Podle něj tu chybí jednotná organizace, která by to umožnila. "Restauratéry je těžké zorganizovat, jsme nejroztříštěnější obor ze všech," uvedl.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek k tomu však doplnil, že ve spolupráci se státní agenturou CzechInvest už vznikl portál Jobs4ua.cz, který nabízí pracovní místa pro uprchlíky z Ukrajiny. Mnoho zaměstnavatelů tam poptává právě servírky, kuchaře nebo třeba pokojské. I Stárek potvrzuje, že běženci by mohli vyplnit mezeru po pracovnících v gastronomii, kteří v tomto oboru chybí dlouhodobě.

Nedostatek se totiž ještě prohloubil za pandemie. Gastronomie patřila k oborům, které protikoronavirová opatření zasáhla vůbec nejvíce, a řada pracovníků tak odešla do jiných odvětví. Podle Kastnera schází v gastronomii deset až dvacet tisíc lidí. 

Tři čtvrtě podniků chce uprchlíkům nabídnout práci

Na odliv zaměstnanců z tohoto oboru loni v březnu upozornil také start-up Grason, který pomáhá restauracím nalézt personál. Podle průzkumu této společnosti našlo během pandemie uplatnění v jiném odvětví přes osmdesát procent pracovníků gastronomie a hotelnictví.

Další průzkum od této společnosti z letošního března ukázal, že 71 procent restauratérů a hoteliérů v Praze chce ukrajinské uprchlíky zaměstnat. Především hotely ale podle Maříka zatím vyčkávají na rozjezd sezony. "A na druhé straně uprchlíci jsou zatím pořád v určitém šoku a teprve se řada z nich rozhlíží, kde by si našli práci," popsal Mařík.

"Najdeme práci desetitisícům uprchlíků"

Restaurace, hospody i další gastronomická zařízení mohou podle Kastnera nabídnout práci až nižším desetitisícům uprchlíků. Podle odhadů české vlády zatím dorazilo do tuzemska 300 tisíc běženců z Ukrajiny, z toho více než polovinu tvoří děti a mezi dospělými ze čtyř pětin převažují ženy.

Právě ženy podle Kastnera mohou ocenit, že práce v gastronomii mnohdy nabízí časovou flexibilitu. "Když půjdou pracovat na osm hodin do továrny, tak si za svými malými dětmi na dvě hodiny neodskočí. Podle mě je tedy v této situaci obor gastronomie pro uprchlíky atraktivní," míní Kastner. 

Tomu přikyvuje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. "Gastronomie je pro řadu lidí ideální 'startovní' pozice, protože nabízí mnohem více flexibilních úvazků než jiné obory. Navíc se dají dobře plánovat směny a každý si může najít takový rytmus, jaký mu vyhovuje," uvedl.

Data Hospodářské komory uvádějí, že dosud ve službách působilo asi pět procent pracovníků z Ukrajiny, čísly konkrétně za gastronomii komora nedisponuje. V Česku pak obecně nejvíce žen pracuje právě v sektoru služeb.

Podle Stárka nebude při zaměstnávání uprchlíků ve službách problém ani s jazykovou bariérou. "Navíc sem také ve velkém přicházejí lidé, kteří jsou vysoce kvalifikovaní a ovládají angličtinu nebo i další světové jazyky," uvedl.

Naopak se ale obává, že pokud se uprchlíci ve službách uchytí, řada z nich se po skončení války bude chtít vrátit zpátky do rodné země a nedostatek personálu tak znovu začne být problém. "Domnívám se, že nastálo tu zůstane jen část Ukrajinek. Často na Ukrajině zůstali jejich manželé nebo jiní příbuzní, za kterými se budou chtít vrátit," uzavřel Stárek.

 

Právě se děje

Další zprávy