Ukončete stávku, omezíme přesčasy, vyzval strojvůdce šéf DB

ČTK ČTK
6. 5. 2015 12:13
Stávka má trvat až do neděle. Vedení Deutsche Bahn nabízí strojvůdcům růst platů o 4,7 procenta, jednorázovou prémii a 300 nových kolegů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín - Šéf německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) Rüdiger Grube dnes vyzval stávkující strojvůdce, aby neprodleně ukončili protestní akci a vrátili se k jednání. Nabídl také Odborovému svazu strojvůdců (GDL), aby rozhovory o pracovních podmínkách vedl nezávislý zprostředkovatel.

Stávka strojvůdců začala v nákladní dopravě v pondělí, v osobní v úterý a potrvá do neděle. Pokud nebude předčasně ukončena, půjde o nejdelší stávku na dráze, jakou kdy Německo zažilo.

"Je nutné okamžitě začít s rozhovory a ukončit stávku," řekl Grube na tiskové konferenci. Vzhledem k tomu, že přímá jednání dosud nevedla k výsledku, navrhl jako zprostředkovatele bývalého braniborského zemského premiéra Matthiase Platzecka ze sociální demokracie (SPD). Zároveň navrhl svazu GDL, aby vybral vlastního zprostředkovatele rozhovorů.

Podle Grubeho nadále platí poslední nabídka, kterou vedení DB předložilo svazu GDL a podle níž by strojvůdci měli od července vydělávat o 4,7 procenta víc a zároveň by měli dostat mimořádnou prémii 1000 eur (27 400 Kč). Grube také slíbil přijmout nových 300 strojvůdců, aby bylo možné omezit přesčasy.

Svaz GDL, který požaduje zvýšení mezd o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 38 hodin, oznámil, že Grubeho návrh prostuduje. K možnému předčasnému ukončení stávky se odbory nevyjádřily.

Strojvůdci se přou s vedením DB dlouhodobě a současná stávka je od loňského podzimu osmá.  Svaz GDL chce také nově zastupovat i průvodčí a personál jídelních vozů, za které dosud vyjednávaly konkurenční odbory EVG.

Grube dnes uvedl, že předchozích sedm stávek způsobilo DB celkovou škodu přes 220 milionů eur (šest miliard Kč). Hospodářské následky současné stávky zatím firma nevyčíslila.

Kvůli stávce jezdí na dálkových tratích zhruba třetina vlaků, v regionální a městské dopravě v závislosti na oblasti 15 až 60 procent vlaků. Protestní akce strojvůdců zasáhla i spojení Prahy s Berlínem, vlaky na německém území končí v Drážďanech.

 

Právě se děje

Další zprávy