Tržby obchodníků v březnu klesly o 8,9 procenta. Propad se dotkl hlavně oděvů a obuvi

ČTK ČTK
6. 5. 2020 13:27
Tržby obchodníků v březnu meziročně klesly o 8,9 procenta. V únoru o sedm procent rostly. Důvodem březnového poklesu jsou vládní opatření kvůli koronaviru. Prodeje rostly jen v nespecializovaných obchodech s potravinami, farmaceutickým a zdravotnickým zbožím a v e-shopech. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Kvůli koronavirové epidemii byly prodejny s převážně nepotravinářským zbožím část měsíce zavřeny nebo měly omezený provoz.

"Největší pokles zaznamenaly prodejny oděvů a obuvi, jejichž tržby klesly téměř o 65 procenta, prodejnám s výrobky pro sport a rekreaci klesly tržby téměř o polovinu," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. V obchodech s počítači a komunikačním zařízením klesl prodej téměř o 30 procent, tržby v prodejnách s potřebami pro domácnost se snížily o 22 procent.

Naopak tržby internetového a zásilkového prodeje se zvýšily o pětinu, v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím byly meziročně vyšší přibližně o devět procent. "Již zmiňovaný celkový růst tržeb za potraviny připadl zcela na nespecializované prodejny," uvedli statistici. Nespecializované prodejny potravin zaznamenaly růst tržeb o více než pět procent, ve specializovaných obchodech s potravinami ale klesly prodeje zhruba o 17 procent.

Po očištění o kalendářní vlivy se maloobchodní tržby v březnu meziročně snížily o 9,3 procenta, meziměsíčně klesly o 12,2 procenta.

Pokles tržeb obchodníků s motorovými vozidly v březnu výrazně zrychlil. Meziroční prodeje byly nižší o 29,5 procenta, v únoru byl pokles necelá čtyři procenta. Tržby za opravy aut klesly o 26,5 procenta, za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů pak o více než 30 procent.

Statistici zároveň upozornili, že vzhledem k mimořádným opatřením mohou být březnová data později výrazně revidovaná. "Možnost revize je dána jednak nižším počtem podniků, které dotazníky vyplnily, jednak faktem, že část dat, která je běžně modelovaná na základě daňových přiznání k DPH z předchozích období, musela být odhadnuta," uvedli statistici. ČSÚ zároveň poděkoval podnikům, které data v současné situaci poskytly a umožnily tak zpracovat výsledky.

Podle evropského statistického úřadu Eurostat klesly maloobchodní tržby i v celé eurozóně a Evropské unii. V zemích platících eurem tržby meziměsíčně klesly o rekordních 11,2 procenta, v celé EU pak o 10,4 procenta.

Ještě v únoru tržby mírně rostly, a to o 0,6 procenta v eurozóně a o 0,5 procenta v EU. V meziročním srovnání březnové tržby v eurozóně klesly o 9,2 procenta. Obrat obchodů v EU se pak snížil o 8,2 procenta.

Propad byl horší než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali s meziměsíčním poklesem v eurozóně o 10,5 procenta a meziročním o osm procent. Meziměsíční pokles pak byl nejvýraznější od roku 1999, kdy Eurostat začal údaje sledovat. Také meziroční pokles byl rekordní a tržby meziročně klesly poprvé od konce roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy