Otázky a odpovědi: Jak ruská agrese zasáhla ekonomiku a na co se teď musíme připravit

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 24. 2. 2022 17:26
Prudké výprodeje akcií, skokové zdražování ropy a zemního plynu, ale třeba i obilí. To, čemu podle expertů včera ještě téměř nikdo nevěřil, se dnes stalo realitou. Světový byznys na ruskou agresi vůči Ukrajině zareagoval šokem. Následující přehled ukazuje, jak se zachovají světové trhy, co se stane, když dojde k přerušení dodávek plynu či ropy do Česka, nebo jak velké zásoby nám vlastně zbývají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

V Rusku se vyrábí i jaderné palivo pro elektrárny. Má ho Česko dost?

  • Podle oslovených expertů se nedostatku jaderného paliva pro české elektrárny není třeba obávat. Podle zmocněnce pro energetiku Bartušky je Česko schopné ruské dodávky plně nahradit jinde. 

"Díky tomu, že všechny reaktory u nás provozované byly u nás také vyrobeny a jak ČEZ, tak ÚJV Řež i SÚJV mají znalost toho, čemu se říká reaktorová mřížka čili geometrie reaktoru, jsme schopni mít dodavatele odjinud," uvedl Bartuška.

Že by se v nejbližších měsících zastavila výroba v jaderných elektrárnách, nehrozí ani podle šéfa ANDE Gavora. "Mohu potvrdit, že zásoby jaderného paliva jsou dlouhodobé v řádu let," potvrzuje.

"V jaderných elektrárnách máme dostatečné zásoby paliva na další provoz. Aktuální situaci sledujeme a průběžně vyhodnocujeme," doplnil pro Aktuálně.cz mluvčí energetické spoelčnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Nicméně ČEZ odmítá komentovat, jak ruská invaze na Ukrajinu ovlivní tendr na dodávky paliva pro elektrárnu Temelín na dalších deset let. Většina paliva, které Temelín používá, je totiž právě z ruské firmy TVEL. 

Palivo od firmy TVEL bere ČEZ pro Temelín už od roku 2010, předtím používal palivo firmy Westinghouse. Před dvěma lety elektrárna zkušebně zavezla šest ze 163 palivových souborů od firmy Westinghouse Electric Sweden. "Nešlo o přechod na nového dodavatele, ale ověření vlastností paliva dalšího výrobce," uvedl loni v dubnu mluvčí elektrárny Marek Sviták. Mezi další dodavatele paliva pro jaderné elektrárny patří například francouzský Framatome.

 

Právě se děje

Další zprávy