Vyberte si přes Facebook, s kým poletíte

Adam Fiala
28. 12. 2011 2:11
Je konec s nervozitou, vedle koho vás v letadle posadí. Sociální sítě mění svět letecké dopravy
Foto: Jan Langer

Když se člověk pustí do cestování letadlem a nemá k tomu vlastního spolucestujícího, musí spolehnout na to, co mu dodají aerolinky. S pomocí sociálních síti Facebook či LinkedIn by se situace mohla brzy změnit. V letadle byste mohli sedět vedle osoby s podobnými zájmy. Manažer v letadle si raději popovídá s někým stejného ražení, jiné cestující může zase spojit nadšení v hudební ikoně jako Lady Gaga.

Při online nákupu se připojí účet z FB

Obdobnou službu už vyzkoušeli u Malaysia Airlines. U této asijské letecké společnosti ovšem můžete sledovat pouze to, zda někam nepoletí někdo z přátel na Facebooku. Na druhé straně nizozemské aerolinky KLM Royal Dutch Airlines chtějí využít množství lidí připojených k Facebooku. Skrz dobrovolnou autorizaci při online nákupu letenek nabídnou nějaké množství informací o sobě na sociálních sítích. Mezi ostatními si pak mohou vybrat, kdo by jim přišel vhod jako spolucestující. Služba by mohla být spuštěna na začátku příštího roku.

Potenciál vyzkouší víc aerolinek

Vše zůstává v hranicích zajímavého experimentu, dokud je účast a poskytované údaje dobrovolné. V případě, že by se poskytování informací stalo nedobrovolné, ztratil by nápad na své ceně. Pokus chtějí vyzkoušet i v Americe, a to ve Virgin Airlines. Na rozdíl od KLM s šesti sty tisíci lajky má ovšem Virgin pouze sto tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy